Makowiec królewski

Makowiec królewski to ciasto dzięki któremu zabłyśniesz swoimi zdolnościami kulinarnymi wśród znajomych! Spróbuj naszego przepisu – ciasto zawsze wychodzi!

Makowiec królewski

Makowiec królewski – składniki:

-40 dag mąki
– 25 dag cukru
– 6 jaj
– 10 łyżek mleka
– 1 margaryna
– 1 cukier waniliowy
– proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)

Masa makowa – składniki:

– 30 dag maku
– ¾ szklanki cukru
– ½ kostki masła
– 2 jaja
– dojrzałe bakalie, olejek migdałowy
– 3 łyżki powideł

lub gotowa masa makowa (np. Bakalland)

Sposób wykonania masy makowej:

Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, powidła.

Sposób przygotowania ciasta:

Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).

Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.

Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).

Zobacz także:

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową

Makowiec z żurawiną i skórką pomarańczową - to wprawdzie idealne ciasto świąteczne, ale możesz się pokusić o upieczenie go także z innych okazji. Domownicy i goście będą zachwyceni.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (137 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Agnieszka  16 grudnia 2015 22:36

    Na święta wypróbuję ten przepis

    Odpowiedz
  2. stokrotkapolna  20 listopada 2016 12:02

    Nie przepadam za makowcem, i dzieci , też nie przepadają.

    Odpowiedz
  3. AnnStyl  25 grudnia 2016 20:34

    Wolę makowiec bez sera. Ale rzecz gustu. Przepis i pomysł nawet ciekawy. Zapewne smak też osobliwy. Jednak pozostanę wierna tradycyjnemu tortowi wigilijnemu z samego maku i bakalii, który jest w naszej rodzinie od dziada pradziada.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany