Makowiec królewski
Makowiec królewski to ciasto dzięki któremu zabłyśniesz swoimi zdolnościami kulinarnymi wśród znajomych! Spróbuj naszego przepisu – ciasto zawsze wychodzi!
Makowiec królewski – składniki:
-40 dag mąki
– 25 dag cukru
– 6 jaj
– 10 łyżek mleka
– 1 margaryna
– 1 cukier waniliowy
– proszek do pieczenia (ok. 1,5 łyżeczki)
Masa makowa – składniki:
– 30 dag maku
– ¾ szklanki cukru
– ½ kostki masła
– 2 jaja
– dojrzałe bakalie, olejek migdałowy
– 3 łyżki powideł
lub gotowa masa makowa (np. Bakalland)
Sposób wykonania masy makowej:
Opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzącej wody, stawiamy pod przykryciem na małym ogniu mieszając. Gotujemy ok. 15 minut. Jeżeli w maku pozostała jeszcze woda, i gotujemy chwilę, aby wyparowała (nie prażymy). Mak razem z cukrem mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, roztopione masło, bakalie, olejek migdałowy, powidła.
Sposób przygotowania ciasta:
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę. Dodajemy nadal ucierając od białek żółtka (po jednym). Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i jeszcze chwilę ucieramy. Dodajemy ubite na sztywno białko. Delikatnie, okrężnymi ruchami (od dna ku górze) mieszamy ubite białko z ciastem (ciasto powinno mieć konsystencję budyniu – w razie potrzeby zwiększamy ilość mleka).
Na posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem dużą formę, wykładamy połowę ciasta. Na ciasto wykładamy łyżką mak, aby utworzyć z niego stojące stożki – jeden przy drugim. Zalewamy mak pozostałą częścią ciasta i pieczemy w temperaturze 200°C, ok. 1h na złoty kolor.
Element dekoracyjny zależy od naszej twórczej inwencji (cukier puder, kolorowy lukier czy bakalie).
Zobacz także: