Makaronowe tapas – poradnik imprezy karnawałowej!
Karnawał to czas przyjęć, dobrej i hucznej zabawy, muzyki i oczywiście pysznego jedzenia. Organizując karnawałowe party pamiętajmy, że diabeł tkwi w szczegółach. Jeśli zależy nam na doskonałym efekcie końcowym, musimy się postarać – zwłaszcza o odpowiednie menu, w którym są makaronowe tapas.
Przyjęcie często trwa do samego rano, dlatego musimy zadbać o odpowiedni poczęstunek. Menu powinno być lekkie i oryginalne. W jego skład musi wchodzić co najmniej jedno danie na ciepło i kilka rodzajów przekąsek. Forma podania, smak i oryginalny pomysł – to one mogą urzec naszych gości. Często podawanym daniem są sałatki, które niestety wielu z nas już się przejadły. Z tego powodu zdradzamy Wam nietypowe przepisy na makaronowe przekąski.
Zapiekane makaronowe gniazda
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron wstążki gniazda – 1 paczka
– mięso mielone wieprzowe – ½ kg
– olej – 2 łyżki
– cebula – 1 szt.
– czosnek – 3 ząbki
– pomidory – 2 szt.
– ser żółty starty – 150g
– sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
– masło – 1 łyżka
– natka pietruszki – 1 mały pęczek
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem oraz mięsem podsmażamy na oleju. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy w nim gniazda makaronu. Do każdego gniazdka nakładamy żółtego sera, mięsa, pomidory pokrojone w kostkę, a na wierzch ponownie troszkę sera. Całość należy zapiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Nasze makaronowe gniazdka podajemy posypane natką pietruszki i cząstkami pomidorów.
Makaron pierożek z miętą i białym serem
Składniki:
– Międzybrodzki Makaron pierożek – ½ paczki
– oliwa z oliwek – 2 łyżki
– szynka parmeńska – 4 plasterki
– czosnek – 2 ząbki
– pomidory – 1 szt.
– ser biały półtłusty – 100g
– mięta świeża – 1 pęczek (duża garść)
– pieprz grubo zmielony do smaku
Papryka nadziewana makaronem i mięsem
Składniki:
– łopatka wieprzowa – 200g
– boczek wędzony – 200g
– cebula – 3 sztuki
– olej – 3 łyżki
– masło – 1 łyżka
– papryka świeża kolorowa – 6 sztuk
– sól, pieprz czarny i ziołowy
– natka pietruszki – 1 pęczek
– Makaron Międzybrodzki w kształcie ryżu – 1 paczka
Wykonanie:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać zmielony w maszynce na grubym oczku boczek i łopatkę. Zmielone mięso chwilę poddusić na patelni z cebulą. Dodać przyprawy do smaku i ugotowany na półtwardo makaron, pokrojoną natkę i masło. Całość dokładnie wymieszać. Farszem napełnić wydrążone papryki, przykryć dekielkami i piec w temp. 160 st. C ok. 45 minut.