Makaronowe risotto z borówkami na słodko

Makaronowe risotto z borówkami na słodko

Składniki na danie: Makaronowe risotto z borówkami na słodko

  • Międzybrodzki Makaron świderek– 250 g
  • Borówki amerykańskie – 500 g
  • Słodka śmietana 18% – 250 g
  • Listki borówek lub bazylii do dekoracji
  • Cukier

 

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Borówki myjemy, wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier i blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i delikatnie mieszamy. Ugotowany makaron odcedzamy, wykładamy na talerz i polewamy sosem z borówek. Możemy udekorować listkami świeżej bazylii. Polecamy wypróbowanie przepisu również z innymi owocami np. truskawkami!

Zobacz także: Kilka pomysłów na zdrowy obiad dla dziecka-niejadka

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (237 głosów, średnia: 4,49 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Madziulka444  10 czerwca 2015 13:31

    Uwielbiam borówki, a najbardziej pierogi z tymi owocami.

    Odpowiedz
  2. Kmakolagwa  10 czerwca 2015 13:44

    Pyszne borówki! W końcu zbliża się ich czas. Bardzo fajny przepis.

    Odpowiedz
  3. Żanett  10 czerwca 2015 14:05

    Ja również lubię borówki (z czymkolwiek :D)

    Odpowiedz
  4. Uśmiechnij się :)  10 czerwca 2015 14:15

    Super danie! Pamiętam, jak w podstawówce zajadałam się zawsze makaronem z borówkami lub truskawkami. Smak pamiętam do dziś, chociaż minęło z 10 lat, od kiedy ostatni raz jadłam takie coś 😉 Jak tylko dorwę borówki, to zrobię taki obiadek dla rodziny.

    Odpowiedz
  5. martucha180  10 czerwca 2015 16:14

    Banalnie proste, tylko borówek mi brak!

    Odpowiedz
  6. macierzanka  10 czerwca 2015 18:09

    Bardzo lubię makaron z truskawkami ,więc z borówkami będzie jeszcze lepszy.

    Odpowiedz
  7. lilkawodna  10 czerwca 2015 20:29

    Nie lubię makaronów na słodko.

    Odpowiedz
  8. bbo  10 czerwca 2015 20:46

    Niedługo zacznie się sezon jagodowy!

    Odpowiedz
  9. Jaworka  10 czerwca 2015 21:16

    Co roku czekam na świeże borówki mam parę krzaczków w ogrodzie i ten przepis znam od dziecka

    Odpowiedz
  10. Wusia  11 czerwca 2015 01:43

    Żeby było bardziej dietetycznie proponuje zamiast śmietany jogurt naturalny, a z owoców jagody lub truskawki.

    Odpowiedz
  11. Patriszia  16 czerwca 2015 07:30

    Uwielbiam jagody 🙂 To musi być pyszne ! 🙂

    Odpowiedz
  12. irenkaw  21 lipca 2015 11:29

    smakowicie wygląda

    Odpowiedz
  13. Aneta  14 października 2015 12:14

    Szkoda, że trafiłam na ten przepis dopiero jak lato się skończyło…

    Odpowiedz
  14. Joanna007  29 maja 2016 17:39

    Makaronowe risotto???? Znowu się czepiam, ale kolejny raz nazewnictwo potraw mnie zadziwia. „Istnieje wiele przepisów gotowania risotta, wszystkie jednak oparte są na użyciu odpowiedniej odmiany ryżu (…)”. RYŻU. Risitto to potrawa z ryżu, a to jest zwykły makaron z owocami.

    Odpowiedz
  15. Tereniasz  7 października 2016 18:10

    FUUUUUUUJJJJ

    Odpowiedz
  16. AnnStyl  17 grudnia 2016 22:39

    Danie może być dobre. Borówki lubię, makaron też. Więc chętnie troszkę skubnęłabym z tego talerza. Ale czemu risotto? No przyznam, że chyba jakaś pomyłka w nazewnictwie. Risotto jak sama nazwa wskazuje pochodzi od ryżu, więc co ma wspólnego z makaronem?

    Odpowiedz
  17. MelaNika  20 grudnia 2016 18:32

    Jadłabym 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany