Makaronowe Halloween – czyli zupa z dyni z makaronem krajanka
Cukierek albo psikus? – to 31 października, kiedy jest Halloween słyszymy to pytanie! To ulubiona zabawa najmłodszych. Dorośli także mogą przyjemnie spędzić ten wieczór. Jedną z ciekawszych propozycji będzie „halloweenowe gotowanie”. My z pośród wielu opcji wybraliśmy: zupa z dyni – zdrowa, pyszna i „strrrrrraszna”!
Gdybyście pragnęli zrobić lampion z dyni – oto instrukcja krok po kroku i wiele inspiracji:
Składniki:
- Makaron Międzybrodzki nitki – 1 paczka
- dynia – ok. 1 ½ kg
- cebula – 2 średnie szt.
- kapary z zalewy – 1 łyżka
- płatki chilli – ¼ łyżeczki
- olej – 3 łyżki
- słodka śmietanka – 100ml
- woda
- sól do smaku
Wykonanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chilli, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.
Smacznego!
Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.