Makaronowa zapiekanka w 6 krokach!
Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu. Wypróbuj nasz przepis!
Badania donoszą, że makarony są ulubionym dodatkiem obiadowym Polaków. Nic dziwnego, bo ile osób tyle pomysłów na jego przygotowanie, a wszystkie dodatki świetnie do niego pasują. Makaronowa zapiekanka może być alternatywą na szybki obiad w tygodniu.
Składniki:
- Makaron świderki, pierożek lub kolanko – 250g
- Suszony majeranek – 3-4 łyżeczki
- Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
- Pomidory – 3 szt.
- Ser np. parmezan
WYKONANIE 6 prostych krokach:
- Makaron gotujemy al. dente, następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodpornego naczynia.
- Pomidory zalewamy wrzątkiem na 10 minut
- Makaron doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką
- Pomidory po 10 minutach schładzamy zimną wodą, ściągamy skórkę, kroimy w kostkę, a następnie układamy na makaronie kolejna warstwę z nich
- Ser ścieramy na tarce i kładziemy jako 3cią warstwę. Jako ilość zależy od naszego uznania.
- Pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez ok. 30 minut
Życzymy smacznego!
Przepis polecają Międzybrodzkie Makarony