Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą

Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą to trochę trudniejszy do wykonania deser, ale uwierzcie – warto! Makaroniki z zieloną posypką rozkosznie rozpływają się w ustach a zielony kolor i posmak herbaty dodaje dodatkowych wrażeń. Warto piec – nawet kilka razy, aż wyjdą nam takie idealne jak naszych zdjęciach.

Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą

fot. Hanna Łapott – Nimmo, redakcja KobietaMag.pl

Składniki na: Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą

Beza:

  • 140g odleżanych białek
  • 177g cukru pudru

Masa migdałowa:

  • 175g mąki migdałowej
  • 170g cukru
  • 45ml wody
  • 3 łyżeczki herbaty matcha

Ganache:

  • 140g białej czekolady
  • 60ml słodkiej śmietanki

Sposób wykonania:

Bezowa masa migdałowa:

  1. Rozgrzej piekarnik do 160℃
  2. Przygotuj 3 tacki z papierem do pieczenia lub specjalne silikonowe maty do makaroników
  3. 70g białek ubijamy w mikserze na średnich obrotach
  4. Rozpuść cukier i pozostaw, żeby się gotował jeszcze przez minutę (na gęsty syrop)
  5. Powoli dolewaj cukier do ubijanych białek
  6. W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, cukier puder, resztę białek, zieloną herbatę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
  7. Powoli połącz ze sobą obie masy i przelej do rękawa do wypieków
  8. Wyciskaj masę na papier do pieczenia/silikonową tackę, tworząc koła o średnicy około 1cm
  9. Piecz 15-17 minut, następnie odstaw do ostygnięcia

 

Ganache:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli parowej
  2. Dodaj śmietanę
  3. Przełóż do rękawa
  4. Wyciskaj ganache na płaską stronę prześniej przygotowanych muszelek bezowych, wierzch również przykryj muszelką
  5. Odstaw na 24h do lodówki
domowe makaroniki z matcha

fot. Hanna Łapott – Nimmo, redakcja KobietaMag.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (290 głosów, średnia: 4,68 z 5)
zapisuję głos...