Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą
Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą to trochę trudniejszy do wykonania deser, ale uwierzcie – warto! Makaroniki z zieloną posypką rozkosznie rozpływają się w ustach a zielony kolor i posmak herbaty dodaje dodatkowych wrażeń. Warto piec – nawet kilka razy, aż wyjdą nam takie idealne jak naszych zdjęciach.
Składniki na: Domowe makaroniki z herbatą matcha i białą czekoladą
Beza:
- 140g odleżanych białek
- 177g cukru pudru
Masa migdałowa:
- 175g mąki migdałowej
- 170g cukru
- 45ml wody
- 3 łyżeczki herbaty matcha
Ganache:
- 140g białej czekolady
- 60ml słodkiej śmietanki
Sposób wykonania:
Bezowa masa migdałowa:
- Rozgrzej piekarnik do 160℃
- Przygotuj 3 tacki z papierem do pieczenia lub specjalne silikonowe maty do makaroników
- 70g białek ubijamy w mikserze na średnich obrotach
- Rozpuść cukier i pozostaw, żeby się gotował jeszcze przez minutę (na gęsty syrop)
- Powoli dolewaj cukier do ubijanych białek
- W osobnej misce wymieszaj mąkę migdałową, cukier puder, resztę białek, zieloną herbatę i mieszaj do uzyskania jednolitej masy
- Powoli połącz ze sobą obie masy i przelej do rękawa do wypieków
- Wyciskaj masę na papier do pieczenia/silikonową tackę, tworząc koła o średnicy około 1cm
- Piecz 15-17 minut, następnie odstaw do ostygnięcia
Ganache:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli parowej
- Dodaj śmietanę
- Przełóż do rękawa
- Wyciskaj ganache na płaską stronę prześniej przygotowanych muszelek bezowych, wierzch również przykryj muszelką
- Odstaw na 24h do lodówki