Makaron z makiem, miodem i bakaliami
Makaron z miodem, makiem i bakaliami to tradycyjne danie wigilijne na słodko. T nieco zapomniana potrawa, przypominająca staropolskie „makiełki”. Bardziej wyrafinowana wersją makiełek jest kutia. Jeśli nie mamy jednak czasu lub składników, doskonałym szybkim i łatwym daniem będzie właśnie makaron z makiem, miodem i chrupiącymi orzeszkami, rodzynkami i innymi dowolnymi bakaliami. Do smaku można dodac także odrobinę rumu.
Makaron z makiem, miodem i bakaliami na Wigilię
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
300 g makaronu Lubella Gniazda Wstążki
200 ml mleka
150 g mielonego maku
70 g skórki pomarańczowej|
70 g migdałów w płatkach
50 g rodzynek
50 g masła
3 łyżki miodu
5 kropli aromatu migdałowego
Przygotowanie:
1. Makaron Lubella Gniazda Wstążki ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzając zostawić 1/2 szklanki wody.
2. W międzyczasie mleko wlać do rondelka, zagotować, wsypać mielony mak, rodzynki, aromat migdałowy i gotować do momentu, aż mak wchłonie cały płyn.
3. Odstawić z ognia, dodać skórkę z cytryny, płatki migdałów, miód, ugotowany makaron wraz z wodą i całość wymieszać.
4. Podawać na ciepło lub zimno.