Makaron z makiem i bakaliami
Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.
Składniki na danie – Makaron z makiem i bakaliami:
- Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
- mak – 100g
- bakalie – 100g
- mleko – 150g
- miód – 50g
Wykonanie:
W pierwszej kolejności parzymy przez 1 godzinę zmielony dwukrotnie mak. Makaron łazankę gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Następnie łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na świąteczne talerze.
Komentarze
Prawie 22 godzina a ja wzięłam się za czytanie artykułów z przypisami. Chyba nie najlepszy pomysł bo robie się głodna. … przepysznie wyglądające przepisy. Z przyjemnością użyłabym ich już za moment.. no ale nie najlepsza godzina na to już 🙂
W moim domu to się nazywa kluski z makiem – bardzo smakowita potrawa osładzająca nieco wigilijną kolację , na której u nas królują zdecydowanie ryby w różnych postaciach .
Mniam ale pyszności. Na pewno w tym roku przygotuje coś takiego. Nigdy nie mieliśmy na wigilii nic słodkiego więc czas to zmienić i zaskoczyć domowników, mam nadzieję, że będzie im smakowało.
Pyszności, bo są tam bakalie, ale za makiem nie bardzo przepadam.
HM. Albo coś przeoczyłam, albo nie pisze co zrobić z mlekiem, które jest zawarte w składnikach? W mojej rodzinie z dziada pradziada na stole wigilijnym muszą być kluski z makiem. Kluski muszą być koniecznie własnej roboty malutkie. Ugotowany i zmielony mak zalewa się zimnym, przegotowanym mlekiem na gęsto [ czyli mało mleka dużo maku 😉 ], dodaje się miód, bakalie i właśnie te kluseczki. Palce lizać. Oczywiście można jak w tym przepisie iść na łatwiznę i ugotować kupny makaron, no ale to już zdecydowanie nie to samo. Jednakże potrawę polecam bo naprawdę pycha.