Makaron z makiem i bakaliami

Makaron-z-makiem-i-bakaliami-Fot.-Miedzybrodzki-Makaron

Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.

Składniki na danie – Makaron z makiem i bakaliami:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
  • mak – 100g
  • bakalie – 100g
  • mleko – 150g
  • miód – 50g

Wykonanie:

W pierwszej kolejności parzymy przez 1 godzinę zmielony dwukrotnie mak. Makaron łazankę gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Następnie łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na świąteczne talerze.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (207 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...