Makaron z makiem i bakaliami

Makaron-z-makiem-i-bakaliami-Fot.-Miedzybrodzki-Makaron

Podczas świątecznej kolacji nie może zabraknąć czegoś na słodko. Miód, bakalie, mak i makaron to idealna kompozycja, a jednocześnie tradycyjna wigilijna potrawa.

Składniki na danie – Makaron z makiem i bakaliami:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250g
  • mak – 100g
  • bakalie – 100g
  • mleko – 150g
  • miód – 50g

Wykonanie:

W pierwszej kolejności parzymy przez 1 godzinę zmielony dwukrotnie mak. Makaron łazankę gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Następnie łączymy go z makiem, bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy i podajemy na świąteczne talerze.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,84 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Anna  8 lutego 2016 21:33

    Prawie 22 godzina a ja wzięłam się za czytanie artykułów z przypisami. Chyba nie najlepszy pomysł bo robie się głodna. … przepysznie wyglądające przepisy. Z przyjemnością użyłabym ich już za moment.. no ale nie najlepsza godzina na to już 🙂

    Odpowiedz
  2. efffciaa  25 kwietnia 2016 20:52

    W moim domu to się nazywa kluski z makiem – bardzo smakowita potrawa osładzająca nieco wigilijną kolację , na której u nas królują zdecydowanie ryby w różnych postaciach .

    Odpowiedz
  3. xtina120  2 czerwca 2016 09:08

    Mniam ale pyszności. Na pewno w tym roku przygotuje coś takiego. Nigdy nie mieliśmy na wigilii nic słodkiego więc czas to zmienić i zaskoczyć domowników, mam nadzieję, że będzie im smakowało.

    Odpowiedz
  4. stokrotkapolna  19 grudnia 2016 10:07

    Pyszności, bo są tam bakalie, ale za makiem nie bardzo przepadam.

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  25 grudnia 2016 20:17

    HM. Albo coś przeoczyłam, albo nie pisze co zrobić z mlekiem, które jest zawarte w składnikach? W mojej rodzinie z dziada pradziada na stole wigilijnym muszą być kluski z makiem. Kluski muszą być koniecznie własnej roboty malutkie. Ugotowany i zmielony mak zalewa się zimnym, przegotowanym mlekiem na gęsto [ czyli mało mleka dużo maku 😉 ], dodaje się miód, bakalie i właśnie te kluseczki. Palce lizać. Oczywiście można jak w tym przepisie iść na łatwiznę i ugotować kupny makaron, no ale to już zdecydowanie nie to samo. Jednakże potrawę polecam bo naprawdę pycha.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany