Makaron z białą kiełbasą, chrzanem i gotowanymi jajami
Zaserwujmy domownikom z okazji Świąt Wielkanocnych smaczną niespodziankę – oryginalną kompozycję: Makaron z białą kiełbasą, chrzanem i gotowanymi jajami.
Składniki:
- Makaron Międzybrodzki Wstążka ząbkowana – 250 g
- surowa biała kiełbasa – 250 g
- olej – 2 łyżki
- chrzan tarty – 3 łyżki
- słodka śmietana 18% – 300 ml
- sól, cukier do smaku
- jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
- natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić 10 minut.
Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki.