Makaron wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Makaron wstążki w orzechowym sosie z warzywami i kurczakiem
- 400g makaron Lubella Pełne Ziarno Gniazda Wstążki
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- Sok z 1 cytryny
- 200g piersi z kurczaka
- 1 marchewka
- 100 g groszku mrożonego lub groszku cukrowego
- 2 – 3 liście kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- Kolendra
- Garść orzechów ziemnych
- Olej
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta: twardość al dente 10 minut, normale 12 minut.
Masło orzechowe, miód, sos sojowy oraz sok z cytryny mieszamy w miseczce, aby powstał nam aromatyczny dodatek do dania.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pokrojonego kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone w słupki warzywa oraz posiekany czosnek i groszek. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do nich przygotowany wcześniej sos.
Sugerujemy tutaj wybór ciemnej pasty, np. z serii Lubella Pełne Ziarno. Dzięki niej, będziemy mieli gwarancję, że makaronowe gniazda wstążki idealnie oblepią się sosem.
Danie podajemy posypane listkami kolendry i orzeszkami ziemnymi.