Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Czas przygotowania dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque   – ok 4 godziny

Składniki na 4 porcje dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque 

  • Makaron Lubella wstążki długie (400g)
  • Surowy boczek (600g)
  • Musztarda sarepska (3 łyżki)
  • Miód gryczany (3 łyżki)
  • Sól, pieprz
  • Cukier (5 łyżek)
  • Ocet balsamiczny (50 ml)
  • Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona)
  • Pomidory w puszce (2 szt.)
  • Parmezan

Przygotowanie:

Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.

W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet  i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.

Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.

Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (220 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...