Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque

Czas przygotowania dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque   – ok 4 godziny

Składniki na 4 porcje dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque 

  • Makaron Lubella wstążki długie (400g)
  • Surowy boczek (600g)
  • Musztarda sarepska (3 łyżki)
  • Miód gryczany (3 łyżki)
  • Sól, pieprz
  • Cukier (5 łyżek)
  • Ocet balsamiczny (50 ml)
  • Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona)
  • Pomidory w puszce (2 szt.)
  • Parmezan

Przygotowanie:

Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.

W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet  i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.

Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.

Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem.

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (206 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Kmakolagwa  9 października 2015 10:11

    Fajny przepis.

    Odpowiedz
  2. Żanett  9 października 2015 13:46

    Na pewno pycha 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  9 października 2015 14:38

    Ciekawe połączenie makaron z boczkiem.

    Odpowiedz
  4. bbo  9 października 2015 14:55

    Tak, bardzo chętnie się poczęstuję 🙂

    Odpowiedz
  5. martus2833  9 października 2015 16:56

    Ciekawy przepis

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  9 października 2015 22:50

    Fajny pomysł na obiad!

    Odpowiedz
  7. Patriszia  12 października 2015 12:58

    Ciekawe danie

    Odpowiedz
  8. Aneta  12 października 2015 15:56

    Ale super przepis! Na pewno wypróbuję 🙂

    Odpowiedz
  9. linea  10 października 2016 12:09

    Talerz wygląda smakowicie i mam wielka ochotę na taki obiad 🙂 Lubię makaron, swego czasu pracując we Włoszech jadłam makaron codziennie i mimo wszystko nie zmudził mi się ten produkt.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany