Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque
Czas przygotowania dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque – ok 4 godziny
Składniki na 4 porcje dania: Makaron wstążki długie z wolno pieczonym boczkiem i sosem barbeque
- Makaron Lubella wstążki długie (400g)
- Surowy boczek (600g)
- Musztarda sarepska (3 łyżki)
- Miód gryczany (3 łyżki)
- Sól, pieprz
- Cukier (5 łyżek)
- Ocet balsamiczny (50 ml)
- Papryka w proszku łagodna (najlepiej wędzona)
- Pomidory w puszce (2 szt.)
- Parmezan
Przygotowanie:
Boczek doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszaniną musztardy i miodu. Szczelnie foliujemy 3 warstwami folii aluminiowej i wstawiamy na 3 godziny do piekarnika nagrzanego do 140 stopni.
W tym czasie do garnka wkładamy pomidory, przyprawy, cukier oraz ocet i gotujemy do momentu aż powstanie gęsty sos.
Gdy mięso będzie już miękkie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
Mięso rozdzielamy widelcem na mniejsze kawałki i mieszamy z sosem i makaronem. Całość posypujemy świeżo tartym serem.