Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone

Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

pasta alla spirulina con cavolo nero

 

Składniki (4 porcje):

 

  • Makaron świderki
  • Jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
  • 100 g mascarpone
  • Sól, pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

 

  • 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
  • Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i  miksujemy powoli dolewając olej  aż powstanie gładka masa
  • Makaron gotujemy wg zaleceń producenta
  • na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
  • Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.

 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (280 głosów, średnia: 4,61 z 5)
zapisuję głos...