Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone

Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:

 

pasta alla spirulina con cavolo nero

 

Składniki (4 porcje):

 

  • Makaron świderki
  • Jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
  • 100 g twardego sera typu parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
  • 100 g mascarpone
  • Sól, pieprz
  • olej

 

Przygotowanie:

 

  • 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
  • Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i  miksujemy powoli dolewając olej  aż powstanie gładka masa
  • Makaron gotujemy wg zaleceń producenta
  • na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
  • Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.

 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii
 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (240 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Ewcia  30 kwietnia 2016 08:19

    Wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  2. Ewelina  30 kwietnia 2016 09:37

    Ja zamiast jarmużu dodaję szpinak i tez jest pysznie. Czasem też dodaję pierś z kurczaka 🙂 Za jarmużem jakoś nie przepadam, choć wiem, że jest baaardzo zdrowy 😀

    Odpowiedz
  3. Klaudiaa  30 kwietnia 2016 10:18

    Wygląda przepysznie, chociaż ja tak samo jak pani u góry wole ze szpinakiem. Wciąż pysznie i zdrowo.
    a z dodatkiem kurczaka, to wgl juz bomba!

    Odpowiedz
  4. martus2833  30 kwietnia 2016 10:50

    Wygląda pysznie. Ciekawe jak smakuje 🙂

    Odpowiedz
  5. macierzanka  30 kwietnia 2016 18:42

    Lubię dania z makaronem.Nie robiłam nigdy z jarmużem,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  6. martucha180  1 maja 2016 09:06

    Chyba wolę ze szpinakiem…

    Odpowiedz
  7. Patriszia  1 maja 2016 12:33

    Bardzo fajny, łatwy przepis na lekki i smaczny obiad 🙂 Uwielbiam potrawy z makaronem więc chętnie wypróbuję i to danie 🙂 Przyznaję, że nigdy nie jadłam jarmużu.

    Odpowiedz
  8. Aneta  5 maja 2016 13:16

    Przepis wydaje się być dość łatwy, a i danie wygląda przepysznie 🙂 Z jarmużu robiłam jakoś w tamtym roku zdrowszą wersję bigosu i choć to nie była jednak tradycyjna wersja, to i tak było smaczne 🙂

    Odpowiedz
  9. Jaworka  6 maja 2016 08:29

    Fajny przepis danie wygląda smakowicie, z jarmużem jeszcze nic nie robiłam więc warto go wypróbować chociaż nie wiem czy będzie mi smakowało ale najpierw zrobię ze szpinakiem

    Odpowiedz
  10. nungal  2 listopada 2016 09:33

    super przepis, kocham takie zielone obiadki 🙂 od razu człowiek lepiej się czuje kiedy zje coś co jednocześnie jest bardzo zdrowe i sycące. Oby więcej takich propozycji 🙂

    Odpowiedz
  11. malgosia  8 listopada 2018 08:13

    Ciekawy pomysł z jarmużem

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany