Makaron świderki z pesto z jarmużu oraz serkiem mascarpone
Makaronowe inspiracje Piotra Ceranowicza:
Składniki (4 porcje):
- Makaron świderki
- Jarmuż 150 g( liście bez łodyg)
- 100 g twardego sera typu parmezan
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju rzepakowego z tłoczenia na zimno
- 100 g mascarpone
- Sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- 50 g jarmużu smażymy w głębokim oleju by powstały chipsy następnie osączamy je na papierowym ręczniku i posypujemy solą
- Do miski miksera przekładamy pozostały jarmuż, ser, czosnek oraz pestki dyni (30 g) i miksujemy powoli dolewając olej aż powstanie gładka masa
- Makaron gotujemy wg zaleceń producenta
- na patelni dajemy 3 łyżki wody z gotowania makaronu oraz mascarpone. Gdy serek się rozpuści dodajemy pesto z jarmużu i całość mieszamy z makaronem .
- Makaron wykładamy na ogrzany talerz i dekorujemy płatkami parmezanu i chipsami z jarmużu.