Dziennikarki KobietaMag, 1 sierpnia 2020
 Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym

 
Składniki na danie – Makaron spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym:
- Międzybrodzki Makaron spaghetti – 250 g
 
- Listki bazylii
 
Pulpety:
- Mięso mielone wołowe/wieprzowe – 400 g
 
- Parmezan – ok. 2 łyżki
 
- Czosnek – 2 ząbki
 
- Jajko – 2 szt.
 
- Bułka tarta – 3 łyżki
 
- Oregano, sól, pieprz
 
Sos:
- Cebula – 1 szt.
 
- Czosnek – 3 ząbki
 
- Oliwa – 1 łyżka
 
- Przecier pomidorowy – 700 g
 
- Cukier – szczypta
 
- Oregano, sól, pieprz
 
- Mleko – 100 ml
 
 
Wykonanie:
- Wszystkie składniki do wykonania pulpetów umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie mieszamy i ugniatamy. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki, układamy je na folii aluminiowej i wkładamy do lodówki.
 
- Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
 
- Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i delikatnie podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy, mleko, pół szklanki wody i delikatnie doprawiamy oregano.
 
- Do sosu dodajemy pulpety i pozostawiamy na ok 30 minut.
 
- Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru.
 
- Całość podajemy z makaronem, parmezanem oraz bazylią.