Makaron spaghetti z kaczką pieczoną oraz sosem ze słodkiego czerwonego wina
Czas przygotowania dania: Makaron spaghetti z kaczką pieczoną oraz sosem ze słodkiego czerwonego wina – ok 1 godziny
Składniki na 4 porcje dania: Makaron spaghetti z kaczką pieczoną oraz sosem ze słodkiego czerwonego wina
- Makaron Lubella spaghetti (400g)
- Uda z kaczki (4 szt.)
- Czerwone słodkie wino np. porto, portwein (200 ml)
- Cebula (2 szt.)
- Czosnek (3 ząbki)
- Marchew (2 sztuki starte na grubych oczkach)
- Koncentrat pomidorowy (1 łyżka)
- Bulion wołowy lub drobiowy (1 szk.)
- Rozmaryn (1 gałązka)
- Tymianek (4 gałązki)
- Sól, pieprz
- Olej (2 łyżki)
- Masło (50g)
Przygotowanie:
Kaczki doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy, by były rumiane. Następnie przekładamy do piekarnika i pieczemy 45 minut w temperaturze 160 stopni.
Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej i smażymy na niej czosnek, cebule oraz marchewkę. Gdy się zrumienią i woda odparuje, dodajemy koncentrat i również go przesmażamy do momentu, aż się zrumieni. Dodajemy gałązki ziół oraz wino i bulion. Dusimy, aż płyn odparuje do 1/3. Po chwili dodajemy oddzielone mięso z kaczki i makaron i całość zagęszczamy masłem w miarę potrzeby.
Autor przepisu: Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella. Szef kuchni restauracji Kaskrut oraz szef i patron restauracji Kitchen. Uczestnik 3. edycji programu Top Chef. Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.