Makaron ryżowy – właściwości i zastosowanie w kuchni. Poznaj przepisy, dzięki którym wprowadzisz orientalną nutkę do swojego menu

Jeśli potrzebujesz odrobinę urozmaicenia w kulinarnej sferze Twojego życia, to proponujemy wprowadzić orientalną nutkę do spożywanych codziennie posiłków. Taki efekt uzyskasz dzięki makaronowi ryżowemu, który nada się zarówno do zup, sałatek, jak i do mięsnych i bezmięsnych dań obiadowych.

Makaron ryżowy, mimo iż stanowi składnik dalekowschodnich posiłków, jest dostępny również na polskich półkach sklepowych. Bez trudu zatem skomponujesz prosty, ale nieco egzotyczny obiad. Możesz mu dodać nieco pikanterii, dodając ostrą papryczkę chilli. Zobacz, co możesz ugotować w swojej kuchni z makaronem ryżowym w roli głównej!

Makaron ryżowy

Źródło: www.pixabay.com

Makaron ryżowy – właściwości i zastosowanie w kuchni. Poznaj przepisy, dzięki którym wprowadzisz orientalną nutkę do swojego menu

Makaron ryżowy  to wyśmienity składnik różnego rodzaju potraw, czy to orientalnych, czy to tradycyjnych. Sprawdzi się jako składnik dań mięsnych i wegetariańskich. Powstaje on z mąki ryżowej oraz wody dzięki czemu jest bezglutenowy, lekkostrawny oraz praktycznie beztłuszczowy. Idealnie więc wpisze się dietę osób dbających o linię, a także z problemami żołądkowymi. W składzie makaronu ryżowego znajdują się węglowodany złożone ulegające powolnemu trawieniu, co skutkuje szybkim uczuciem sytości oraz dostarczeniem organizmowi odpowiedniej dawki energii. Makaron ryżowy nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników oraz dodatków chemicznych. Jest natomiast źródłem magnezu, potasu, żelaza, a także witamin z grupy B i E.

Makaron ryżowy

Źródło: Photo by The Creative Exchange on Unsplash

Produkowany w formie wstążek oraz cienkich, długich nitek posiada zwykle białawe, lekko przezroczyste zabarwienie. Coraz częściej jednak spotkać można makarony kolorowe ( np. czerwone barwione marchewką i pomidorami, czy zielone barwione szpinakiem).  Makaron ryżowy w krajach azjatyckich nazywany jest „makaronem długiego życia” – głównie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, ale także na formę w jakiej występuje. 

Pięć przepisów na dania z makaronem ryżowym:

1. Przepis na makaron z mięsem

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego wstążki
  • 450 g mrożonego brokuła
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • łyżeczka pasty chili (lub pół posiekanej papryczki)
  • 1/3 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 1/2 łyżki oleju roślinnego
  •  sok z 1 limonki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 5 łyżek posiekanego szczypiorku

Sposób wykonania: Ugotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i przelej zimną wodą. Następnie zagotuj duży garnek z wodą, do wrzącej wody wrzuć brokuły i doprowadź do ponownego zagotowania wody na dużym ogniu. Gotuj przez minutę, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso możesz zmielić w maszynce razem z cebulą i czosnkiem. Jeśli masz już zmielone mięso, wymieszaj je z drobno posiekaną cebulą i startym czosnkiem. Do mięsa z cebulą i czosnkiem dodaj starty imbir, pastę chili i biały pieprz, wymieszaj i odstaw na 15 minut. W woku smaż na oleju przez około 10 minut mięso z dodatkami. Dokładnie je obsmaż, następnie dodaj brokuły, sok z limonki, wymieszaj i smaż przez minutę. Dodaj makaron i mieszając smaż przez kolejne 2 minuty. Wlej sos sojowy, zagotuj i wymieszaj. Na koniec posyp szczypiorkiem i w razie potrzeby dodaj parę kropel sosu sojowego.

 

2. Kurczak z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 400 g filet z kurczaka pokrojony w kostkę
  • 3 łyżki olej
  • 2-3 łyżki papryczki chilli posiekane drobno
  • 1 ząbek czosnek
  • łyżeczka skórki z limonki
  • 2 szt. sok z limonki
  • 1 szczypta sól
  • szczypta pieprzu
  • 200 g makaron ryżowy ugotowany
  • 4 łyżki sos sojowy
  • 30 g por

Sposób wykonania: W misce połącz ze sobą kurczaka, olej, papryczki chilli, czosnek, skórkę i sok z limonek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na godzinę. Po 60 minutach przełóż zamarynowanego kurczaka na patelnię i podsmaż. Po chwili dodaj ugotowany makaron ryżowy. Jako kolejne składniki dodaj sos sojowy i pokrojonego pora. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i smaż przez chwilę.

 

3. Zupa tajska

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 mała papryczka chilli
  • limonka
  • 1 garść świeżej kolendry
  • 200 – 250 g pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżeczki tajskiej pasty curry czerwonej
  • łyżka sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 litr wody lub bulionu drobiowego
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 1 mała łyżeczka trawy cytrynowej
  • świeżo zmielony pieprz, świeżo zmielona sól morska

Sposób wykonania: Pierś pokrój w plasterki średniej grubości. Kolendrę delikatnie pokrój, papryczkę opłukaj i pokrój – wraz z nasionami – najpierw na plasterki, potem jeszcze na pół. Do miski wrzuć mięso, dosyp 2/3 listków kolendry i papryczkę w ilości odpowiadającej 1 czubatej łyżeczce. Wymieszaj, dopraw świeżo zmieloną solą i pieprzem, odstaw. Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki i usmaż z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i świeżo zmielonej soli. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do garnka wlej wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia.

Mleko kokosowe mocno wstrząśnij przed otwarciem puszki, dodaj do wrzątku i wymieszaj. Limonkę sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę na drobnych oczkach tarki, dodaj do garnka. Dorzuć obrany i posiekany czosnek. Dodaj pastę curry, sos rybny, trawę cytrynową i gotuj kilka minut. Wrzuć usmażone pieczarki, mięso wraz z papryczką i kolendrą. Zupę gotuj na niewielkim ogniu do miękkości mięsa, dodać osączoną kukurydzę. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Podawaj z listkami kolendry i plasterkami chilli, możesz skropić sokiem z limonki.

 

4. Makaron ryżowy z łososiem

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego
  • 180 g łososia
  • 2 łyżki oleju
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 ząbek czosnku
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • 1 papryczka chili
  • 100 g kiełków fasoli mung lub pędów bambusa
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • 2 łyżeczki sezamu
  • 1 jajko

Sposób wykonania: Ugotuj makaron ryżowy według wskazań na opakowaniu. Orzeszki ziemne posiekaj, a następnie utrzyj w moździerzu. Dodaj pół drobno posiekanej papryczki chili, a także ząbek czosnku, olej sezamowy, łyżkę sosu sojowego i łyżeczkę sezamu. Ucieraj na jednolitą masę. Łososia pokrój w kostkę i nacieraj przygotowaną marynatą. Na dno woka wlej olej, a gdy będzie rozgrzany dodaj łososia, sos sojowy, posiekaną dymkę, pędy bambusa. Całość smaż na małym ogniu przez dwie minuty. Dodaj także posiekaną papryczkę, sos rybny i olej sezamowy. Po minucie dodaj odcedzony makaron i wbij 1 jajko, rozprowadzając po patelni. Dolej odrobinę sosu sojowego i pomieszaj. Dodaj odrobinę skórki otartej z limonki i opcjonalnie posiekaną świeżą kolendrę. Wierzch posyp sezamem, a następnie skrop odrobiną soku z limonki.

 

5. Sałatka z makaronem ryżowym

Składniki:

  • 70 g suchego makaronu ryżowego (nitki)
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • czerwona cebula
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • pędy bambusa ze słoiczka 100g
  • 2 łyżki sezamu
  • gładkie masła orzechowego – 3 łyżki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka octu
  • szczypta brązowego cukru
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób wykonania: Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę, umieść w misce i podlej olejem do smażenia. Czosnek wyciśnij w prasce i wrzuć do miski z mięsem. Dodaj także słodką paprykę, imbir, pieprz cayenne i sól. Mięso obtocz w przyprawach i marynuj przez około 1 godzinę w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu, a następnie odlej i zostaw do wystygnięcia. Czerwoną paprykę pokrój w paski, a cebulę w kostkę, pędy bambusa odsącz. Kapustę pekińską poszatkuj. Sezam praż na suchej patelni, pilnując go, by się nie przypalił. W kubku rozdrób składniki dressingu: wymieszaj masło orzechowe, olej sezamowy, ocet, sos sojowy i cukier. Zamarynowane mięso smaży na patelni tak długo, by się przyrumieniło. Odstaw je do wystudzenia. Do dużej miski wrzuć wszystkie składniki sałatki. Podlej dressingiem i posyp podprażonym sezamem.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (179 głosów, średnia: 4,43 z 5)
loading... zapisuję głos...