Makaron pomidorowy  z chorizo, boczkiem, krewetkami, jabłkiem i suszonymi pomidorami

makaron-pomidorowy

Przepis autorstwa szefa kuchni Hilton Garden Inn Kraków Airport – Miłosza Kowalskiego.

Składniki na danie: Makaron pomidorowy  z chorizo, boczkiem, krewetkami, jabłkiem i suszonymi pomidorami

  • Makaron 100 g
  • Chorizo 50 g
  • Pomidory ½ sztuki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Oliwa
  • Szalotka
  • Krewetki 3-4 sztuki obrane surowe  rozmiar 16/20
  • Pecorino z orzechem włoskim
  • Masło 50 g
  • Białe wino 50 ml
  • Świeża bazylia

Przepis podstawowy na ciasto makaronowe

  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • Oliwa
  • Sól
  • woda

300 g mąki pszennej przesiać na stolnicę. W mące zrobić wgłębienie i wbić w nie trzy jaja. Dodać trzy łyżki oliwy i pół łyżeczki soli. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem. Ciasto wyrobić aż do powstania jednolitej masy. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodać odrobinę wody. Jeszcze raz starannie zagnieść ciasto, dłońmi złożonymi w pięści rozgnieść ciasto na gruby placek. Jego rogi zawinąć do środka, obrócić ciasto i jeszcze raz rozgnieść. Czynność tę powtarzać wielokrotnie. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ja w folię i odłożyć na godzinę do lodówki, ciasto powinno odpocząć.
Makaron pomidorowy

Składniki : jak w przepisie podstawowym oraz

Przygotować ciasto makaronowe jak w przepisie podstawowym. Zamiast oliwy dodać roztopione masło i dodatkowo – koncentrat pomidorowy. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i pokroić w dowolny wzór, można także użyć maszynki do makaronu.

PRZEPIS NA DANIE

  1. Suszony pomidor  

Pomidora malinowego kroimy w 4 cząstki, solimy używają soli morskiej, kropimy oliwą z oliwek. Tak przygotowanego pomidora suszymy w piecu nastawionym na temperaturę około 80stopni przez około 6 godzin.

2. Chorizo i boczek wędzony podsmażyć na patelni. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć szalotkę, następnie dodać krewetki i podlać białym winem. Redukować na małym ogniu. Następnie na patelnię dodać domowej roboty makaron ugotowany al dente, świeżą bazylię i cząstki suszonego pomidora, z jabłka  wydrążyć małe kuleczki  i podać na talerz. Gotowe danie posypać startym serem pecorino.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (308 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  13 maja 2016 13:24

    Ależ to danie musi być pyszne! 🙂

    Odpowiedz
  2. Wusia  13 maja 2016 15:49

    Bardzo śródziemnomorskie danie. Świetne i różnorodne składniki, bardzo kolorowe i pachnące.

    Odpowiedz
  3. macierzanka  13 maja 2016 20:31

    To danie wygląda na bardzo smaczne,warto ten przepis zanotować.

    Odpowiedz
  4. martucha180  13 maja 2016 22:09

    Ale niewielka porcja…

    Odpowiedz
    • xtina120  11 czerwca 2016 00:13

      Ha ha ogromna…nie wiem czy dałabym rade zjeść ;);) A tak na serio to musiałabym sobie wziąć przynajmniej 3 razy więcej aby sobie pojeść 😉

      Odpowiedz
  5. xtina120  13 maja 2016 23:24

    Ha ha śmiesznie to wygląda jak jest tak wszystko praktycznie osobno poukładane na talerzu ;). Porcja faktycznie malutka, jak dla dziecka ;).

    Odpowiedz
  6. Jaworka  16 maja 2016 19:06

    Jesli krewetki to już danie nie dla mnie

    Odpowiedz
  7. Ewelina  23 maja 2016 21:36

    podkradnę przepis i zrobię na obiad !

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany