Makaron na sto sposobów – makaronowe zapiekanki

Makaron można przygotowywać na milion sposobów. My zdradzamy kilka prostych przepisów na makaronowe zapiekanki.

Z wielu badań wynika, że makaron jest jednym z najbardziej lubianych dodatków obiadowych Polaków – okazuje się, że jemy go nawet kilka razy w tygodniu. Nadal pozostaje jednak w tyle za ziemniakami, jednak w rankingu kulinarnej popularności wyprzedził już nawet ryż i kaszę. W czym tkwi jego fenomen? – Średnie roczne spożycie makaronu w Polsce to ok. 4 – 4,8 kg na osobę. Średnia europejska wynosi aż 10 kg – jest tak wysoka dzięki Włochom, którzy z makaronu uczynili swą potrawę narodową – mówi Beata Szostak z firmy Międzybrodzkie Makarony. Makaron, poza niezastąpionym smakiem, dostarcza nam wielu wartości odżywczych, dzięki którym warto jeść go zdecydowanie częściej.

Dodatkowo można przygotowywać go na milion sposobów. My zdradzamy kilka prostych przepisów na makaronowe zapiekanki.

Pierozek a’la lasagne

Pierożek a’la lasagne

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g
  • Łopatka wieprzowa – ½  kg
  • Cebula – 2 szt.
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pomidory pelati– 2 małe puszki
  • Olej – 3 łyżki

Sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy i hartujemy makaron. W międzyczasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy zmielone na maszynce mięso, pomidory oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i połączyć z makaronem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku.

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Składniki sos:

  • Pomidor – 2 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól, pieprz

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Świderek – 250 g
  • Pierś z kurczaka – 1 szt.
  • Przyprawa do gyrosa
  • Olej
  • Żółty ser – 10 dag

Wykonanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. W między czasie kroimy pierś z kurczaka , doprawiamy ją według upodobania i podsmażamy na patelni. Gdy pierś będzie gotowa możemy zdjąć ją z ognia, a w tym czasie pokroić i podsmażyć cebulę, a następnie dodać do niej obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Całość dusić przez około 10 minut. Ugotowany makaron mieszamy z sosem. Jedną połowę układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie nakładamy warstwę kurczaka, a na nią kolejną porcję makaronu. Całość posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez około 25 minut w piekarniku.

Zapiekane kolanko

Zapiekane kolanko

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron kolanko – 250 g
  • Suszony majeranek – 3-4  łyżeczki
  • Suszona, słodka papryka – 1 łyżeczka
  • Pomidory – 3 szt.
  • Ser np. parmezan

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente, a następnie odcedzamy i przekładamy na żaroodporne naczynie i doprawiamy majerankiem, czosnkiem i papryką . Pomidory zalewamy wrzątkiem na około 10 minut, po czym schładzamy zimną wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i układamy na makaronie kolejną warstwę. Ser ścieramy na tarce i kładziemy na wcześniejsze warstwy. Całość pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez około 30 minut.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (313 głosów, średnia: 4,67 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  19 listopada 2013 19:05

    Uwielbiam makaron i uwielbiam zapiekanki. Takie danie zawsze się sprawdza u mnie w domu.

    Odpowiedz
  2. martucha180  16 marca 2014 11:34

    A ja muszę poeksperymentować…

    Odpowiedz
  3. xtina120  4 grudnia 2015 11:03

    Coś dla mnie 😉

    Odpowiedz
  4. efffciaa  25 marca 2016 16:42

    Makaronowe zapiekanki są pyszne a ich zrobienie to moim zdaniem wyłącznie kwestia wyobraźni i zasobów lodówki – można je zrobić dokładnie z każdym dodatkiem jaki tylko sobie wymarzymy .

    Odpowiedz
  5. Ewelina  22 maja 2016 21:56

    Przyznaję się,że nie przepadałam za makaronami zapiekanymi, podobnie za sałatkami z makaronem na zimno, ale tylko krowa nie zmienia zdania.
    Przepis ciekawy .

    Odpowiedz
  6. luna341  25 maja 2016 18:53

    Makaron to niezwykle wdzięczne i uniwersalne danie .Można go podawać i na słodko i na słono .Z gęstymi sosami jak i lekko okraszane oliwą czy pesto.Jak dodatek do zup lub samodzielne danie Kochają go mali i duzi .

    Odpowiedz
  7. marra  13 września 2016 12:29

    Fajne pomysły na obiad, ja osobiście często testuję nowe przepisy z makaronem w roli głównej. Szczególnie zapiekanki z makaronem są przeze mnie uwielbiane.

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  9 listopada 2016 02:10

    Lubie i robię.

    Odpowiedz
  9. esia189  27 listopada 2016 13:10

    Uwielbiam zapiekanki 🙂 a makaron to idealna baza do tworzenia niesamowitych obiadów

    Odpowiedz
  10. xt125x  22 grudnia 2016 23:30

    Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zapiekanki. A już szczególnie z makaronem i kurczakiem.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany