Makaron farfalle z dynią piżmową, orzechami i Grana Padano

Makaron-farfalle-z-dynią-piżmową,-orzechami-i-Grana-Padano

Składniki na danie: Makaron farfalle z dynią piżmową, orzechami i Grana Padano

1 dynia piżmowa, 675 g, obrana i pokrojona w 2 cm kostki
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3/4 szklanki prażonych kalifornijskich orzechów włoskich
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki białego octu balsamicznego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
500 g suchego makaronu farfalle
12 liści szałwii, cienko pokrojonych
1/4 szklanki natki pietruszki
3/4 szklanki drobno startego Grana Padano


Przygotowanie:

Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Dynię wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, i umieścić na blasze. Piec do miękkości, około 20 minut.

Krok 2
Po upieczeniu dyni, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC, na blasze położyć orzechy i piec aż będą jasno złote, 5 – 8 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Grubo posiekać orzechy.

Krok 3
W międzyczasie, wlać bulion do rondla na duży ogień i zredukować do 1/2 szklanki, 8 – 10 minut.

Krok 4
W dużej misce wymieszać pozostałe 4 łyżki oliwy z oliwek, ocet, czosnek, sól i pieprz. Dodać do zredukowanego bulionu warzywnego.

Krok 5
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Dodać farfalle i gotować będzie al dente, 10 – 12 minut.

Krok 6
Odcedzić makaron i od razu wymieszać z dynią, orzechami, szałwią, pietruszką i Grana Padano. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze i podawać natychmiast.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (291 głosów, średnia: 4,39 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  30 listopada 2015 09:16

    Bardzo ładnie wygląda, ale to chyba danie nie dla mnie.

    Odpowiedz
    • bbo  30 listopada 2015 11:49

      Po prostu zrezygnujemy z dyni i będzie pysznie 😉

      Odpowiedz
      • Aneta  30 listopada 2015 16:04

        Ojj, gdyby tylko nie ta dynia 🙂

        Odpowiedz
  2. Agnieszka  30 listopada 2015 11:12

    Musi być smaczne

    Odpowiedz
  3. Marysia  30 listopada 2015 12:12

    interesujące:) spróbuje zrobić:)

    Odpowiedz
  4. Patriszia  13 grudnia 2015 20:21

    Dynia… ale danie wygląda ładnie 🙂

    Odpowiedz
  5. luna341  19 lutego 2016 11:56

    Na pewno smakuje obłędnie a dodatek ulubionego sera Grana padano wzbogaca smak dynie i lekko równoważy jej słodycz.Lubie takie eksperymenty ze smakami Dodatek orzechów nada daniu dodatkowego wymiaru .

    Odpowiedz
  6. joanna252  20 lutego 2016 00:28

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany