Makaron farfalle z dynią piżmową, orzechami i Grana Padano
Składniki na danie: Makaron farfalle z dynią piżmową, orzechami i Grana Padano
1 dynia piżmowa, 675 g, obrana i pokrojona w 2 cm kostki
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Koszerna sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3/4 szklanki prażonych kalifornijskich orzechów włoskich
2 szklanki bulionu warzywnego
4 łyżki białego octu balsamicznego
1 ząbek czosnku, wyciśnięty
500 g suchego makaronu farfalle
12 liści szałwii, cienko pokrojonych
1/4 szklanki natki pietruszki
3/4 szklanki drobno startego Grana Padano
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Dynię wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek, doprawić solą i pieprzem, i umieścić na blasze. Piec do miękkości, około 20 minut.
Krok 2
Po upieczeniu dyni, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180ºC, na blasze położyć orzechy i piec aż będą jasno złote, 5 – 8 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Grubo posiekać orzechy.
Krok 3
W międzyczasie, wlać bulion do rondla na duży ogień i zredukować do 1/2 szklanki, 8 – 10 minut.
Krok 4
W dużej misce wymieszać pozostałe 4 łyżki oliwy z oliwek, ocet, czosnek, sól i pieprz. Dodać do zredukowanego bulionu warzywnego.
Krok 5
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Dodać farfalle i gotować będzie al dente, 10 – 12 minut.
Krok 6
Odcedzić makaron i od razu wymieszać z dynią, orzechami, szałwią, pietruszką i Grana Padano. Dokładnie wymieszać, nałożyć na talerze i podawać natychmiast.