Szybkie i proste danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

Makaron-z-cieciorka-rozmarynem-i-boczkiem

Przepis na Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Poziom trudności: łatwe

Składniki na danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem

  • 350 g makaronu (najlepiej penne)
  • 400 g ciecierzycy
  • 100 g boczku
  • ząbek czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine
  • pietruszka

 

Sposób przygotowania:

Jeśli do przygotowania tego dania używacie suchej ciecierzycy, pamiętajcie, aby wcześniej namaczać ją w wodzie przez minimum 12 godzin (będziecie potrzebować 3 litrów wody na każde 500 g suchej ciecierzycy).

Do garnka o wysokich brzegach wkładamy dobrze umytą ciecierzycę, gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Używając wyłącznie drewnianych sztućców, sprawdzamy stan ciecierzycy. Kiedy będzie ugotowana, doprawiamy ją solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni boczek, do którego dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz odrobinę oliwy i wody. Podsmażamy przez kilka minut.

W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody, w której gotujemy makaron penne. Po upływie połowy czasu gotowania odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię z ciecierzycą i boczkiem. Kontynuujemy gotowanie makaronu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody i oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy odrobiną poszatkowanej świeżej natki pietruszki. Zostawiamy na kilka minut (pozwalając na dobre wymieszanie się smaków), po czym podajemy.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (251 głosów, średnia: 4,59 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  2 kwietnia 2016 12:02

    Mniam, mniam, mniam!

    Odpowiedz
  2. efffciaa  2 kwietnia 2016 12:10

    To danie zupełnie nie jest dla mnie , nie lubię większości jego składników , najbardziej nie lubię cieciorki , oraz oczywiście boczku . Czekam na inne przepisy z makaronem 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  2 kwietnia 2016 15:44

    W takiej wersji makaronu nie miałam okazji jeść. Nigdy do tej pory nie jadłam ciecierzycy, nie znam jej smaku, więc nie wiem, czy to danie by mi smakowało.

    Odpowiedz
  4. joanna252  2 kwietnia 2016 15:45

    Uwielbiam cieciorka mniam polecam 🙂

    Odpowiedz
  5. Żanett  2 kwietnia 2016 18:59

    Ja też lubię ciecierzycę. I boczuś też lubię, i makaron 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  2 kwietnia 2016 19:42

    Bardzo lubię dania z ciecierzycą,dlatego ten przepis wykorzystam.Ostatnio zrobiłam humus i pasztet.Cieciorka ma bardzo dużo właściwości i witamin.

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  2 kwietnia 2016 20:34

    Gdyby nie boczek to propozycja byłaby dla mnie kusząca. Jestem wegetarianką, więc ciecierzyca i inne rośliny strączkowe są ważną częścią mojego jadłospisu. Cenię też sobie świeże przyprawy i zioła 🙂

    Odpowiedz
  8. nataliaa  2 kwietnia 2016 21:00

    jadłam juz coś podobnego, pycha! 🙂

    Odpowiedz
  9. Wusia  2 kwietnia 2016 21:58

    Już po raz któryś piszę, że jak przepis jest prosty i szybki to zawsze znajdzie moje uznanie.Składniki zwyczajne, i smaczne, potrawa może być i na obiad i kolację.

    Odpowiedz
  10. arunia  2 kwietnia 2016 23:33

    Trzeba wypróbować, mam cieciorkę…

    Odpowiedz
  11. Aneta  3 kwietnia 2016 14:20

    Świetny przepis, z pewnością prędzej czy później go wypróbuję 🙂 Teraz trzeba przepisać/ wkleić do mojego „przepiśnika” i niech oczekuje na swoją premierę w mojej kuchni 😉

    Odpowiedz
  12. Ewelina  3 kwietnia 2016 14:36

    Danie wygląda bardzo apetycznie, ale aż wstyd się przyznać, bo nigdy nie jadłam ciecierzycy, muszę w końcu to zmienić, bo jestem bardzo ciekawa jak smakuje.

    Odpowiedz
  13. yours4e  3 kwietnia 2016 15:13

    Aż zgłodniałam 🙂

    Odpowiedz
  14. dayzi  14 kwietnia 2016 10:51

    Zrobię to dziś na kolacje, ale wybiorę ciecierzyce z puszki i tym samym ułatwię oraz przyśpieszę sobie prace 🙂

    Odpowiedz
  15. sandra  17 sierpnia 2016 20:19

    Nie przepadam za ciecierzycą więc nie za bardzo zasmakowałoby mi to danie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany