Szybkie i proste danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem
Przepis na Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem jest autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej.
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Składniki na danie: Makaron z cieciorką, rozmarynem i boczkiem
- 350 g makaronu (najlepiej penne)
- 400 g ciecierzycy
- 100 g boczku
- ząbek czosnku
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- pietruszka
Sposób przygotowania:
Jeśli do przygotowania tego dania używacie suchej ciecierzycy, pamiętajcie, aby wcześniej namaczać ją w wodzie przez minimum 12 godzin (będziecie potrzebować 3 litrów wody na każde 500 g suchej ciecierzycy).
Do garnka o wysokich brzegach wkładamy dobrze umytą ciecierzycę, gałązkę rozmarynu i ząbek czosnku. Zalewamy wodą i gotujemy przez dwie godziny na bardzo małym ogniu. Używając wyłącznie drewnianych sztućców, sprawdzamy stan ciecierzycy. Kiedy będzie ugotowana, doprawiamy ją solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni boczek, do którego dodajemy ugotowaną ciecierzycę oraz odrobinę oliwy i wody. Podsmażamy przez kilka minut.
W garnku doprowadzamy do wrzenia dużą ilość osolonej wody, w której gotujemy makaron penne. Po upływie połowy czasu gotowania odcedzamy makaron i wrzucamy go na patelnię z ciecierzycą i boczkiem. Kontynuujemy gotowanie makaronu, dodając w razie potrzeby odrobinę wody i oliwy. Po zdjęciu z ognia doprawiamy odrobiną poszatkowanej świeżej natki pietruszki. Zostawiamy na kilka minut (pozwalając na dobre wymieszanie się smaków), po czym podajemy.