Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii
Czas przygotowania dania: Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii – 35 minut
Ilość osób: 4
Składniki na danie: Makaron Bavette z owocami morza zapiekany w folii
- 400 g makaronu Bavette Barilla
- 200 g kalmarów
- 100 g krewetek
- 200 g oczyszczonych małży
- 125 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- 4 łyżki oliwy extra virgin
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj krewetki, małże opłucz kilka razy pod bieżącą wodą, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Oczyść kalmary, usuwając wnętrzności i tzw. dziób. Odetnij macki. Kalmary pokrój na cienkie krążki.
- Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż obrany czosnek aż będzie lekko złoty. Dodaj małże, posiekaną natkę pietruszki i przecier pomidorowy. Gotuj przez 10 minut, aż małże się otworzą. Te, które pozostaną zamknięte należy wyrzucić.
- Dodaj krewetki i kalmary, gotuj przez kolejne 10 minut. W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i wymieszaj z sosem z owoców morza.
- Przenieś makaron z sosem na arkusz folii aluminiowej i dokładnie zawiń, aby sos nie wypływał. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 °C przez około 5 minut. Podawaj natychmiast.