Majówka bez grilla – żeberka barbecue i inne przepisy, które przypadną do gustu miłośnikom dań z rusztu

Przed nami majowy weekend, czas spotkań i przyjemności w gronie bliskich osób. Zazwyczaj na pierwszym miejscu w menu majówek stoją pyszne dania z rusztu, jednakże nie zawsze jest to możliwe ze względu na niesprzyjającą pogodę lub brak miejsca do grillowania. Nie należy jednak się poddawać i rezygnować z kulinarnych atrakcji!

majówka bez grillowanych potraw

fot. mat. nadesłane

Dania na majówkę bez użycia grilla

Warto skorzystać z przepisów na alternatywne dania, takie jak na przykład żeberka w sosie barbecue, szaszłyki tikka masala czy zapiekane ziemniaki z dodatkiem bekonu i sera. Te i wiele innych przepisów na pyszne dania bez grilla poleca Tomasz Strzelczyk (ODDASZFARTUCHA), znany twórca kanału YouTube oraz ekspert marki Instant Pot.

 

Żeberka barbecue

Żeberka barbecue 

Pierwszą propozycją jest danie rodem z USA, które w oryginalnej wersji przyrządzane jest właśnie na grillu. Mowa o żeberkach wieprzowych w sosie barbecue – idealnie odchodzące od kości mięso i słodkawy sos, to prosty przepis na sukces. Jak przygotować je w domowych warunkach?
Składniki
· ok. 2,5 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na mniejsze części o szerokości ok. 5 cm,
· 3 szklanki coli,
· 2 szklanki sosu BBQ.
Przyprawy
· 2 łyżki soli,
· 2 łyżki papryki wędzonej,
· 2 łyżeczki mielonego pieprzu,
· 2 łyżeczki ostrej papryki.
Rozpocznij od umycia podzielonych na części żeberek i osuszenia ich ręcznikiem papierowym. Następnie połącz w miseczce przyprawy i dokładnie oprósz nimi mięso z każdej strony. Jeśli korzystasz z piekarnika, rozgrzej go do 180 stopni, przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, zalej miksturą z coli oraz sosu barbecue i piecz przez ok. 1,5 godziny. W przypadku multicookera na dno jego naczynia wlej colę połączoną z sosem, umieść w nim mięso, a następnie ustaw program gotowania pod ciśnieniem na 30 minut. Po tym czasie automatycznie uwolnij parę i… gotowe! Mięso smakuje pysznie samodzielnie, ale można też je wykorzystać do nadziewania bułeczek bao czy jako dodatek do tacosów.

Szaszłyki z orientalną nutą

Szaszłyki z orientalną nutą

Szaszłyki to niezaprzeczalny must-have każdej majówkowej imprezy – smakują doskonale zarówno w wersji mięsnej, jak i wege. Okazuje się, że do ich przygotowania grill nie jest wcale niezbędny – można je przyrządzić także w piekarniku, a nawet frytkownicy powietrznej! Nasza propozycja inspirowana jest kuchnią orientu – pierwsze skrzypce gra w niej kurczak w intensywnej mieszczance indyjskich przypraw, którego w wersji wegańskiej można zamienić na tofu.
Składniki
· ok. 0,5 kg piersi z kurczaka lub tofu,
· 1 duża czerwona cebula,
· 1 papryka czerwona,
· 1 papryka żółta,
· 1 cukinia.
Przyprawy
· 3 ząbki czosnku,
· 1 łyżka imbiru (świeżego lub suszonego),
· 1 łyżka soku z cytryny,
· 1 łyżka brązowego cukru,
· 1 łyżka mielonego kminku,
· 1 łyżka kurkumy,
· 1 łyżka łagodnej papryki,
· 1 łyżka soli,
· 2 łyżki mielonej kolendry,
· 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu.
Przygotowanie szaszłyków rozpocznij od pokrojenia kurczaka i warzyw na kawałki podobnej wielkości. Jeśli przyrządzasz je w wersji wege z tofu, nie zapomnij odcisnąć go z nadmiaru wody. Następnie połącz ze sobą wszystkie przyprawy i wetrzyj w mięso (lub tofu) – możesz też zamarynować je w mieszance przypraw kilka godzin wcześniej. Wszystkie składniki nadziewaj w dowolnej kolejności na patyczki – dobrze jest namoczyć je wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie będą się przypalać. Pozostaje tylko upiec szaszłyki – w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z funkcją grill powinny spędzić ok. 25 minut. W przypadku korzystania z air fryera nastaw urządzenie na taką samą temperaturę i „smaż” gorącym powietrzem przez 10 minut – w połowie czasu obróć je na drugą stronę. Gotowe szaszłyki podawaj z sosem na bazie jogurtu naturalnego i czosnku.

Pieczone ziemniaki lepsze niż z ogniska

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone w ognisku to dla wielu przekąska o sentymentalnym charakterze, przywodząca na myśl czasy dzieciństwa. Tego wyjątkowego, lekko dymnego smaku nie da się powtórzyć bez użycia ognia, dlatego w naszej ostatniej propozycji stawiamy na przyrządzenie ich w innej, choć równie pysznej, odsłonie. Jak przygotować pieczone połówki ziemniaków z rozpływającym się w ustach serem cheddar i chrupiącym bekonem?
Składniki
· 8 nieobranych ziemniaków, dokładnie wyszorowanych,
· 4 łyżki oliwy z oliwek,
· 2 gałązki rozmarynu,
· 2 łyżki roztopionego masła,
· 1 szklanka startego sera cheddar,
· 6 pokrojonych w kostkę plasterków bekonu,
· 1 szklanka kwaśnej śmietany,
· 2 zielone cebulki posiekane.
Na początek przekrój ziemniaki na połówki, posmaruj oliwą i upiecz w piekarniku lub air fryerze do miękkości. W przypadku korzystania z tego pierwszego zajmie to ok. 30 minut w 180 stopniach, natomiast przy użyciu frytkownicy powietrznej będzie to ok. 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy ziemniaki ostygną, wydrąż z nich łyżką ok. połowę miąższu (możesz go wykorzystać do obiadu jako puree), posmaruj oliwą i dodaj nadzienie, czyli ser i pokrojony bekon. Pozostaje już tylko ponownie je zapiec w 180 stopniach – przez ok. 3 minuty, aż ser się roztopi. Ziemniaczki przed podaniem posyp posiekaną dymką i serwuj z kleksem z kwaśnej śmietany.
Spotkania w gronie znajomych lub rodziny w majówkę to doskonały moment na wypróbowanie nowych przepisów. Dzięki naszym propozycjom, brzydka pogoda czy po prostu brak grilla Ci niestraszne – przy ich użyciu w domowych warunkach przygotujesz smakołyki, które doskonale zastąpią dania z rusztu!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (29 głosów, średnia: 5,00 z 5)
zapisuję głos...