Magnez – efektywne wsparcie na pamięć i koncentrację
Pracujesz umysłowo, uczysz się? Musisz przyswoić dużą ilość informacji w krótkim czasie, a masz problemy ze skupieniem się na zadaniu? To mogą być objawy niedoboru magnezu.
Dobra pamięć, koncentracja i panowanie nad stresem to dla każdego, niezależnie od wieku, bardzo ważne kwestie. Chcąc zachować dobrą formę, musimy stale wyrównywać straty energii i substancji odżywczych. Zdrowe, regularne i prawidłowo zbilansowane posiłki, efektywny sen i odpoczynek, systematyczne ćwiczenia to dobry sposób na zdrowe ciało i sprawny umysł. Niestety rzeczywistość często weryfikuje nasze założenia. Jemy w pośpiechu, często wysoce przetworzone produkty, nie dosypiamy a na ćwiczenie po prostu brakuje już czasu. W takich sytuacjach nie należy zapominać o korzystnych właściwościach preparatów wspomagających. Zwiększają one bowiem aktywność mózgowych neuro – przekaźników, tzn. związków, które przenoszą informacje z jednej komórki nerwowej do drugiej. Udowodniono również, że niektóre z nich poprawiają wykorzystanie tlenu w komórkach, co pozwala organizmowi skuteczniej gospodarować energią w czasie wzmożonego wysiłku umysłowego. Należy do nich m.in. Magnez.
Magnez jest niezbędnym pierwiastkiem dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jest on aktywatorem w ponad 300 reakcjach enzymatycznych, a najważniejszą jego funkcją jest udział w procesach syntezy i rozpadu związków wysokoenergetycznych. Aktywuje on enzymy biorące czynny udział w przemianach węglowodanów oraz tłuszczy, uczestniczy pośrednio w syntezie białek i ich sprzęganiu z kwasami nukleinowymi DNA i RNA. Dzięki magnezowi możemy pozyskać energię oraz budulec dla naszego organizmu ze spożywanych i prawidłowo trawionych posiłków. Odgrywa istotną rolę w przenoszeniu bodźców nerwowych do pracujących mięsni. Od prawidłowej zawartości magnezu w naszych płynach komórkowych zależy jakość i wydajność naszego układu mięśniowego i nerwowego.
Do niedoborów magnezu może dojść zarówno podczas ciężkiego wysiłku fizycznego (utrata magnezu podczas skurczu mięśni, zwiększonej aktywacji układu mięśniowego i nerwowego), jak i podczas stresów dnia codziennego i intensywnej pracy umysłowej. Zwiększone wydzielanie hormonów stresu doprowadza do wzrostu wydalanego magnezu wraz z moczem i z potem.
W naszej codziennej diecie podstawowym źródłem magnezu są zielone części roślin, gdyż magnez wchodzi w skład chlorofilu, zielonego barwnika roślinnego. Do produktów o wysokiej zawartości magnezu zaliczamy też kaszę gryczaną suszone nasiona roślin strączkowych, morele, migdały, orzechy oraz nieczyszczone zboża. Niestety są to produkty rzadko stosowane w codziennej diecie, a intensywne nawożenie środkami chemicznymi gleby i roślin powoduje znaczne straty tego pierwiastka w pokarmach. Dla utrzymania prawidłowego poziomu magnezu w organizmie niezbędna jest jego suplementacja. Normy zapotrzebowania na magnez określają jego dzienne spożycie w granicach od 250 do 750 mg. Magnez należy do minerałów łatwo rozpuszczalnych w płynach, to też nerki są głównym narzędziem odpowiedzialnym za homeostazę (zrównoważoną gospodarkę) magnezu w ludzkim organizmie.