Lukier bez cukru – jak zrobić smaczną i niskokaloryczną glazurę do pierników?

Lukier jest obecny na świątecznym stole dość często. To właśnie z jego pomocą dekorujemy pierniczki, ale także ciasta. Słodkościom zwykle trudno się oprzeć, jednak spożywane w nadmiarze podczas Świąt mogą skutkować pojawieniem się nadprogramowych kilogramów. Jak tego uniknąć? Receptą na zredukowanie kaloryczności łakoci może być lukier bez cukru. Ponoć smakuje i wygląda tak samo, za to jest bardziej dietetyczny, więc nie zaszkodzi sylwetce.

Spis treści:

lukier bez cukru na pierniczkach

Dlaczego warto przygotować lukier bez cukru?

Taka alternatywa dla tradycyjnego lukru jest przede wszystkim zdrowsza. Nie powoduje bowiem wzrostu glukozy we krwi i nie dostarcza organizmowi węglowodanów. Docenią go także osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce. Lukier bez cukru nie dostarcza bowiem pustych kalorii, które powodują wzrost wagi. Pamiętajmy jednak, że to, że jest on dietetyczny nie znaczy, że możemy sobie bardziej „pofolgować” z łakociami. W cenie podczas świątecznego pałaszowania słodyczy wskazany jest więc umiar i rozsądek.

Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku

Lukier do pierniczków i dekorowanie – krok po kroku

Zobacz jak zrobić lukier do pierniczków. Poza idealnym przepisem pokazujemy także krok po kroku jak udekorować wypieki w postaci pierniczków by wzbudziły zachwyt u wszystkich i były ozdobą świątecznie udekorowanego stołu. Nie zapomnij także na

Jak zrobić lukier bez cukru?

Przepis na lukier bez cukru jest dziecinnie prosty. Wykonanie praktycznie nie różni się od tego standardowego przepisu.

Przepis na lukier bez cukru na bazie ksylitolu

Składniki:

200 g ksylitolu

2 białka jajka

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli na półsztywną pianę.
  2. Dodaj sok z cytryny.
  3. Wsyp sproszkowany ksylitol i dokończ proces ubijania piany na sztywno.

Przepis na lukier bez cukru na bazie erytrolu

Składniki:

200 g erytrolu

250 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Sproszkowany erytrolu wymieszaj z wodą i podgrzej na małym ogniu.
  2. Dodaj sok z cytryny i całość dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj przez ok. 1 minutę.
  4. Zdejmij lukier z ognia i odstaw do lekkiego wystygnięcia.
  5. Co jakiś czas zamieszaj lukier, aby nie zastygł zbyt szybko.
  6. Ostudzoną glazurą udekoruj pierniki i ciasta.

przygotowywanie kolorowego lukru

Wegańskie pierniczki – jak je przyrządzić? Prosty przepis na ciasteczka bez jajek

Wegańskie pierniczki – jak je przyrządzić? Prosty przepis na ciasteczka bez jajek

W czasach kiedy coraz bardziej dbamy o to co jemy i skąd pochodzi to co kupujemy wybieranie wegańskich produktów nikogo już nie dziwi. Do tego należy dodać fakt, że jako konsumenci mamy większą świadomość jeśli chodzi o reakcje uczuleniowe. Dlatego Święta pod znakiem wege to w niektórych domach już standard. Dziś pokażemy Wam, jak w prosty sposób wykonać jedne z największych kulinarnych hitów, a zarazem symboli podczas Gwiazdki. Przedstawiamy propozycje na świąteczne ciasteczka bez jajek. Oto wegańskie pierniczki w dwóch wersjach!

Jakie zamienniki cukru użyć do lukru?

Święta to czas spotkań z bliskim i ucztowania przy wspólnym stole. W czasie wieczerzy wigilijne czy podczas Bożego Narodzenia zwykle spożywamy więcej jedzenia niż na co dzień. W tym także słodkości skąpanych w lukrze. Dlatego aby jego dodatek nie zaszkodził figurze warto sięgnąć zamiast niego po ksylitol, inulinę czy erytrol. Jeśli nie mamy ich w postaci sypkiej możemy je zmielić przy pomocy młynka do kawy. Dodając do niego sok z cytryny i odrobinę wody uzyskamy gęstą słodką masę idealną do dekoracji pierników i ciast.

lukrowane pierniki w kształcie gwiazdek

Ciekawi Cię skąd wzięły się pierniki? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu:

Skąd się wzięły pierniki? Poznaj historię największego świątecznego przysmaku

Skąd się wzięły pierniki? Poznaj historię największego świątecznego przysmaku

Pierniczkami zajadamy się wszyscy. Nie wyobrażamy sobie bez nich Świąt Bożego narodzenia, a ich korzenny aromat wprowadza nas w klimat tego magicznego okresu. Chcesz dowiedzieć się jaka jest ich historia? Skąd wzięły się pierniki, kto

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (17 głosów, średnia: 4,76 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  15 grudnia 2023 05:58

    ja już chyba wolę naturalnie z cukrem

    Odpowiedz
    • Joanna007  18 grudnia 2023 21:37

      Też wolałabym z cukrem szczególnie że słodziki są o wiele słodsze od cukru.

      Odpowiedz
  2. lucia2003  19 grudnia 2023 11:16

    Lukrowane pięknie wyglądają choć chrupać wolę sote:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany