Lukier bez cukru – jak zrobić smaczną i niskokaloryczną glazurę do pierników?

Lukier jest obecny na świątecznym stole dość często. To właśnie z jego pomocą dekorujemy pierniczki, ale także ciasta. Słodkościom zwykle trudno się oprzeć, jednak spożywane w nadmiarze podczas Świąt mogą skutkować pojawieniem się nadprogramowych kilogramów. Jak tego uniknąć? Receptą na zredukowanie kaloryczności łakoci może być lukier bez cukru. Ponoć smakuje i wygląda tak samo, za to jest bardziej dietetyczny, więc nie zaszkodzi sylwetce.

Spis treści:

lukier bez cukru na pierniczkach

Dlaczego warto przygotować lukier bez cukru?

Taka alternatywa dla tradycyjnego lukru jest przede wszystkim zdrowsza. Nie powoduje bowiem wzrostu glukozy we krwi i nie dostarcza organizmowi węglowodanów. Docenią go także osoby, którym zależy na szczupłej sylwetce. Lukier bez cukru nie dostarcza bowiem pustych kalorii, które powodują wzrost wagi. Pamiętajmy jednak, że to, że jest on dietetyczny nie znaczy, że możemy sobie bardziej „pofolgować” z łakociami. W cenie podczas świątecznego pałaszowania słodyczy wskazany jest więc umiar i rozsądek.

Jak zrobić lukier bez cukru?

Przepis na lukier bez cukru jest dziecinnie prosty. Wykonanie praktycznie nie różni się od tego standardowego przepisu.

Przepis na lukier bez cukru na bazie ksylitolu

Składniki:

200 g ksylitolu

2 białka jajka

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Białka ubij ze szczyptą soli na półsztywną pianę.
  2. Dodaj sok z cytryny.
  3. Wsyp sproszkowany ksylitol i dokończ proces ubijania piany na sztywno.

Przepis na lukier bez cukru na bazie erytrolu

Składniki:

200 g erytrolu

250 ml wody

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Sproszkowany erytrolu wymieszaj z wodą i podgrzej na małym ogniu.
  2. Dodaj sok z cytryny i całość dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj przez ok. 1 minutę.
  4. Zdejmij lukier z ognia i odstaw do lekkiego wystygnięcia.
  5. Co jakiś czas zamieszaj lukier, aby nie zastygł zbyt szybko.
  6. Ostudzoną glazurą udekoruj pierniki i ciasta.

przygotowywanie kolorowego lukru

Jakie zamienniki cukru użyć do lukru?

Święta to czas spotkań z bliskim i ucztowania przy wspólnym stole. W czasie wieczerzy wigilijne czy podczas Bożego Narodzenia zwykle spożywamy więcej jedzenia niż na co dzień. W tym także słodkości skąpanych w lukrze. Dlatego aby jego dodatek nie zaszkodził figurze warto sięgnąć zamiast niego po ksylitol, inulinę czy erytrol. Jeśli nie mamy ich w postaci sypkiej możemy je zmielić przy pomocy młynka do kawy. Dodając do niego sok z cytryny i odrobinę wody uzyskamy gęstą słodką masę idealną do dekoracji pierników i ciast.

lukrowane pierniki w kształcie gwiazdek

Ciekawi Cię skąd wzięły się pierniki? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu:

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (21 głosów, średnia: 4,81 z 5)
zapisuję głos...