Lubczyk. Przepis na napój miłosny
W naszej tradycji najsłynniejszym ziołem miłosnym jest lubczyk. Dlaczego? Co skrywa w sobie ta magiczna roślina?
Lubczyk to dawny składnik miłosnych eliksirów, lek i aromatyczna przyprawa, która stanowi bazę popularnego sosu Maggi. Warto znać właściwości rośliny, tym bardziej, że zbliżają się walentynki, czyli świetna okazja, by trafić „przez żołądek do serca” ukochanej osoby. Co zawiera zioło? Jakie ma zastosowanie? Podpowiadamy i przedstawiamy przepis na napój miłosny! Nie potrzebujesz już horoskopu partnerskiego, gdy poznasz nasz przepis na napój miłosny!

pixabay.com

Jakie zioła i przyprawy to afrodyzjaki, a jakie nimi nie są
Roślina miłosnych uniesień
Podobno napojowi z lubczyku trudno się oprzeć. Dawniej wierzono, że rozpala on zmysły i dodaje wigoru. Czarownice polecały go kobietom, które chciały w ukochanym rozpalić namiętność oraz pożądanie. Według legendy Don Juan codziennie jadł omlet z dodatkiem lubczyku, a Kaligula oszalał od przedawkowania miłosnego zioła. Młode dziewczęta podobno myły twarz wodą z dodatkiem rośliny, by podobać się chłopcom, a jej gałązki wplątywały we włosy i przypinały do sukien ślubnych, by strzegły w przyszłości pomyślności małżeńskiej. Odrobinę lubczyku dodawano też do pierwszej kąpieli dziecka, by zapewnić mu szczęście w miłości. Do dziś niektórzy wierzą, że to silna roślina magiczna, która dodaje odwagi, potęguje prawdziwe uczucia, przyciąga ukochaną osobę i pozwala otworzyć się na innych.

pixabay.com

Zapach miłości – perfumy afrodyzjaki, którymi rozkochasz w sobie mężczyznę!
Lek i afrodyzjak
Roślina jest źródłem olejków lotnych, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny. Pozytywnie wpływa na układ moczowy oraz pokarmowy, podobnie jak hibiskus i czystek. Działa odtruwająco, przeciwzakrzepowo, wykrztuśnie, poprawia trawieniem, zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. To zioło oczyszczające. Roślina zwiększa koncentrację, wzmacnia kondycję organizmu. Właściwości zioła doceniała św. Hildegarda, która zalecała napary z lubczyku na schorzenia dróg oddechowych i bóle brzucha. W Szwajcarii roślinę uznaje się za skuteczny lek na problemy z gardłem. Napar z zioła poleca się też jako dodatek do kąpieli, gdyż działa relaksująco. W wielu kulturach lubczyk uznawany jest jednak przede wszystkim za doskonały naturalny afrodyzjak, który dzięki niezwykłemu zapachowi (i olejkom) wpływa na wzrost pożądania (zwiększa ukrwienie narządów). Dodaje się go do potraw oraz preparatów zwiększających libido.

pixabay.com

Czystek: 10 niezwykłych właściwości + przepisy
Lubczyk w kuchni
W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim liście zioła, które dzięki niezwykłemu zapachowi, idealnie nadają się do aromatyzowania potraw. Roślinę najlepiej dodawać do zup, sałatek, sosów, duszonych warzyw oraz mięsa. Mistrzowie sztuki kulinarnej zalecają dodać ziele do dań na bazie kapusty, szpinaku i domowego chleba. Lubczykiem można urozmaicić także herbatę lub stworzyć na jego bazie nalewkę (np. słynny „kordiał”). Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w jego stosowaniu!
Napój miłosny: przepis
Składniki: 2 łyżki nasion lubczyku, 1/2 szklanki brandy (lub innego podobnego alkoholu)
Przygotowanie: Nasiona lubczyku zalej brandy. Odstaw na 15 minut. Nalewkę można pić samodzielnie lub dodawać do innych napojów lub koktajli.

Ziołowy horoskop dla każdego znaku zodiaku – znajdź swoje ochronne ziele!
Wow lubczyk pięknie pachnie. Moi rodzice w mieście mają działeczkę, na której rośnie m.in. „krzak lubczyku”. Co roku taszczę do domu (ok. 240 km :)) do zamrażalki i do następnych wakacji 🙂
Nie wiedziałam,że tyle dobrotliwych właściwości ma lubczyk,działa oczyszczająco. Mam na działce trzy duże krzaki tego zioła,więc będę go używała nie tylko jako przyprawy,ale i lekarstwa.
Warto posadzić lubczyk w ogródku, jeśli ktoś ma taką możliwość. Krzaczek rośnie do półtora metra wysokości i w sezonie można zebrać, a później zamrozić lub ususzyć zapas na całą zimę 🙂
Uwielbiam lubczyk – za aromat i za smak! Trzeba tylko uważać, żeby nie przesadzić z jego ilością:)
Do każdej zupy dodaję zawsze wiązkę lubczyku , którego zapasy mam w zamrażalniku.
stały składnik moich zup