Łosoś z czerwoną porzeczką
Łosoś z czerwoną porzeczką
Składniki:
- 2 filety łososia-po 150g każdy
- sól morska
- Kamis Specialite Przyprawa do ryb
- szklanka czerwonej porzeczki
- łyżka brązowego cukru
- pół szklanki listków mięty
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
Porzeczki rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem i odstawić na godzinę. Łososia oprószyć solą i przyprawą do ryb Kamis. Mięte posiekać, wymieszać z porzeczkami, dodać miód, cukier, sok z cytryny i pieprz – gotować około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Łososia grillować (na grillu elektrycznym lub patelni grillowej) przez około 3-4 minuty z każdej strony. Polać sosem, udekorować świeżymi porzeczkami i listkami mięty. Podawać z pieczywem.

Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami
Składniki na danie - Bożonarodzeniowy łosoś z Hiszpańskimi Oliwkami: 800 g filetów z łososia 150 g hiszpańskich zielonych oliwek 50 g hiszpańskich czarnych oliwek 1 cebula dymka 7 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy
Komentarze
Wszystko pięknie i ładnie, tylko skąd o tej porze roku wziąć czerwone porzeczki???
Może coś z mrożonek?
Ja jednak poczekam do lata na porzeczki ze swojej działki.
Takiej ryby „na słodko” jeszcze nie jadłam.
Mrożonki, szanowna Redakcjo, to nie to samo co świeże porzeczki zerwane prosto z krzaka – soczyste i pełne słonecznego blasku!
Hmm ciekawe
Niezły przepis. Łosoś w zasadzie w każdej wersji jest super, a do tego jaki zdrowy. Tylko trzeba umiejętnie go przyrządzać, aby nie zepsuć dania. To delikatna i szlachetna ryba i wymaga delikatnej obróbki bo inaczej szkoda ryby.