Łosoś wędzony aromatem herbacianym – do wykonania w domu

losos-wedzony

Składniki na danie: Łosoś wędzony aromatem herbacianym

– 4 filety z łososia

– 150 g cukru

– 150 g ryżu

– 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London

– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia natrzyj solą i posmaruj oliwą część bez skóry.
  2. Kawałki ryby przełóż do naczynia, przykryj je starannie i wstaw do lodówki na 60 minut.
  3. Do miski wsyp ryż, cukier oraz zawartość 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj naczynie typu wok i wyłóż je folią aluminiową.
  5. Na dno woka wysyp wcześniej przygotowaną mieszaninę, składającą się z cukru, ryżu, oraz
  6. Na dno woka połóż kratkę do pieczenia posmarowaną masłem, a następnie umieść na niej filety mięsem do dołu ułożone bardzo blisko siebie. Następnie przykryj szczelnie naczynie pokrywką.
  7. Wędź rybę na dużym ogniu około 5 minut, następnie zmniejsz go i wędź rybę kolejne 15 minut. Wyłącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki. Pozostaw potrawę pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby ta przesiąknęła unikatowym aromatem herbacianym.

Tak przygotowaną rybę polecamy podawać z zestawem surówek oraz swoim ulubionym pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (354 głosów, średnia: 4,65 z 5)
zapisuję głos...