Łosoś wędzony aromatem herbacianym – do wykonania w domu

losos-wedzony

Składniki na danie: Łosoś wędzony aromatem herbacianym

– 4 filety z łososia

– 150 g cukru

– 150 g ryżu

– 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London

– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Filety z łososia natrzyj solą i posmaruj oliwą część bez skóry.
  2. Kawałki ryby przełóż do naczynia, przykryj je starannie i wstaw do lodówki na 60 minut.
  3. Do miski wsyp ryż, cukier oraz zawartość 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London, wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Przygotuj naczynie typu wok i wyłóż je folią aluminiową.
  5. Na dno woka wysyp wcześniej przygotowaną mieszaninę, składającą się z cukru, ryżu, oraz
  6. Na dno woka połóż kratkę do pieczenia posmarowaną masłem, a następnie umieść na niej filety mięsem do dołu ułożone bardzo blisko siebie. Następnie przykryj szczelnie naczynie pokrywką.
  7. Wędź rybę na dużym ogniu około 5 minut, następnie zmniejsz go i wędź rybę kolejne 15 minut. Wyłącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki. Pozostaw potrawę pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby ta przesiąknęła unikatowym aromatem herbacianym.

Tak przygotowaną rybę polecamy podawać z zestawem surówek oraz swoim ulubionym pieczywem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (272 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Aneta  12 grudnia 2016 11:36

    Bardzo lubię łososia 🙂

    Odpowiedz
  2. AnnStyl  12 grudnia 2016 18:00

    No powiem, że musi to danie być pyszne. Łosoś to wyjątkowa ryba i trudno jej nie lubić. A tak podana to naprawdę musi mieć wyjątkowy smak i aromat. Ja osobiście nie odmówiłaby degustacji tej potrawy. Wygląda apetycznie i tak zapewne smakuje.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  30 grudnia 2016 22:36

      Przeczytałam przepis jeszcze raz i zastanawia mnie ten cukier do ryżu. 150 g cukru dodać do 150 g ryżu? To będzie strasznie słodki ten ryż? Chyba zrobiłabym bez tego cukru albo z mniejszą ilością jak dla mnie.

      Odpowiedz
  3. martucha180  12 grudnia 2016 19:17

    Ciekawe połączenie łososia z herbatą…

    Odpowiedz
  4. Anna Sałagan  13 grudnia 2016 10:35

    Na pewno postaram się w domu przyrządzić łososia w ten sposób. Zamiast tradycyjnego karpia ja polecam łososia. Łososie są bogate w wiele składników odżywczych witamin A,D, E,B oraz w kwasy Omega-3 i Omega-6. Pomimo że jest bardzo tłustą ryba osoby dbające o linie nie mają się o co martwić, wystarczy zachować umiar w jedzeniu. Mam nadzieje że mój po przyrządzeniu też będzie tak smacznie wyglądał.

    Odpowiedz
  5. Myrcella  16 grudnia 2016 08:30

    Bardzo smakowicie wygląda

    Odpowiedz
  6. marcia7  6 stycznia 2017 10:56

    bajecznie złocisty, a jaki zdrowy

    Odpowiedz
  7. efffciaa  11 maja 2017 13:41

    Ciekawy przepis , generalnie nie słyszałam jeszcze o wędzeniu ryb w ten sposób , chociaż rybie mięsko robi się zazwyczaj dość szybko , więc jest szansa , że może być smaczne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany