Łosoś wędzony aromatem herbacianym – do wykonania w domu
Składniki na danie: Łosoś wędzony aromatem herbacianym
– 4 filety z łososia
– 150 g cukru
– 150 g ryżu
– 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London
– oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
- Filety z łososia natrzyj solą i posmaruj oliwą część bez skóry.
- Kawałki ryby przełóż do naczynia, przykryj je starannie i wstaw do lodówki na 60 minut.
- Do miski wsyp ryż, cukier oraz zawartość 12 torebek herbaty Earl Grey Ahmad Tea London, wszystko dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj naczynie typu wok i wyłóż je folią aluminiową.
- Na dno woka wysyp wcześniej przygotowaną mieszaninę, składającą się z cukru, ryżu, oraz
- Na dno woka połóż kratkę do pieczenia posmarowaną masłem, a następnie umieść na niej filety mięsem do dołu ułożone bardzo blisko siebie. Następnie przykryj szczelnie naczynie pokrywką.
- Wędź rybę na dużym ogniu około 5 minut, następnie zmniejsz go i wędź rybę kolejne 15 minut. Wyłącz ogień. Nie zdejmuj pokrywki. Pozostaw potrawę pod przykryciem na kolejny kwadrans, aby ta przesiąknęła unikatowym aromatem herbacianym.
Tak przygotowaną rybę polecamy podawać z zestawem surówek oraz swoim ulubionym pieczywem.