Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidoram

Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidorami to danie jedyne w swoim rodzaju. Spróbujcie ten przepis, a zawiedziecie się!

losos-na-czarnym-makaronie

Przepis autorstwa szefa kuchni  „Strefa Restauracja & Bar” – z Warszawy

Przepis na 4 osoby.

Składniki

  • Łosoś filet 800 g
  • pieprz kolorowy  – do smaku
  • cytryna 100 g
  • limonka            100 g
  • bób mrożony 500 g
  • cebula  200 g
  • bulion mięsny 100 g
  • makaron czarny 360
  • sól do smaku
  • pieprz czarny wg uznania
  • garść rukoli
  • suszone pomidory 100 g
  • ananas świeże – 200 g

 Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łososia marynujemy w pieprzu kolorowym, soli, zamykamy próżniowo i gotujemy w 52,5 stopni C przez 25 minut.

Mus z bobu: Bób gotujemy w wodzie do miękkości, schładzamy i obieramy ze skóry, miksujemy w termomiksie dodając bulion i doprawiając do smaku solą, pieprzem i limonką. Ananasa obrać pokroić i usmażyć z dodatkiem suszonych pomidorów, pod koniec smażenia dodać rukolę

„Strefa Restauracja & Bar” w Warszawie (skąd pochodzi powyższy przepis), to miejsce, gdzie mamy możliwość skosztowania najlepszych skarbów morza. 

Gulasz rybny z dorsza i łososia

Gulasz rybny z dorsza i łososia

Składniki na: Gulasz rybny z dorsza biała ryba, np. dorsz - 200 g Fix Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr - 1 opakowanie łosoś - 200 g mule - 200 g krewetki - 10 sztuk szalotki - 10

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (142 głosów, średnia: 4,51 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  5 maja 2014 18:17

    Ostatnio bardzo mi smakuje łosoś.

    Odpowiedz
  2. bbo  5 maja 2014 19:33

    Tu podany w bardzo elegancki sposób.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  5 maja 2014 19:50

    Dawno nie jadłam łososia.

    Odpowiedz
  4. Sylwia  25 lutego 2015 09:55

    ten czarny makaron nie wygląda tu apetycznie.

    Odpowiedz
  5. AnnStyl  15 grudnia 2016 22:16

    No łosoś to tak szlachetna ryba, że trudno by było sobie odmówić konsumpcji takiego dania. Jedyny dla mnie minus to ten makaron.Lubię makarony wszelakie ale nie w połączeniu z rybami. Tak już mam i koniec. Ale w tym wypadku zrobiłabym wyjątek. Zwłaszcza, że jest czarny makaron i jak domyślam się ma on dość zdrowy skład jeśli jest tym co myślę.

    Odpowiedz
    • AnnStyl  20 grudnia 2016 13:16

      Trzeba przyznać, że efekt wizualny potrawy robi pozytywne wrażenie i zachęca do konsumpcji.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany