Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidoram
Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidorami to danie jedyne w swoim rodzaju. Spróbujcie ten przepis, a zawiedziecie się!
Przepis autorstwa szefa kuchni „Strefa Restauracja & Bar” – z Warszawy
Przepis na 4 osoby.
Składniki
- Łosoś filet 800 g
- pieprz kolorowy – do smaku
- cytryna 100 g
- limonka 100 g
- bób mrożony 500 g
- cebula 200 g
- bulion mięsny 100 g
- makaron czarny 360
- sól do smaku
- pieprz czarny wg uznania
- garść rukoli
- suszone pomidory 100 g
- ananas świeże – 200 g
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łososia marynujemy w pieprzu kolorowym, soli, zamykamy próżniowo i gotujemy w 52,5 stopni C przez 25 minut.
Mus z bobu: Bób gotujemy w wodzie do miękkości, schładzamy i obieramy ze skóry, miksujemy w termomiksie dodając bulion i doprawiając do smaku solą, pieprzem i limonką. Ananasa obrać pokroić i usmażyć z dodatkiem suszonych pomidorów, pod koniec smażenia dodać rukolę
„Strefa Restauracja & Bar” w Warszawie (skąd pochodzi powyższy przepis), to miejsce, gdzie mamy możliwość skosztowania najlepszych skarbów morza.

Gulasz rybny z dorsza i łososia
Ostatnio bardzo mi smakuje łosoś.
Tu podany w bardzo elegancki sposób.
Dawno nie jadłam łososia.
ten czarny makaron nie wygląda tu apetycznie.
No łosoś to tak szlachetna ryba, że trudno by było sobie odmówić konsumpcji takiego dania. Jedyny dla mnie minus to ten makaron.Lubię makarony wszelakie ale nie w połączeniu z rybami. Tak już mam i koniec. Ale w tym wypadku zrobiłabym wyjątek. Zwłaszcza, że jest czarny makaron i jak domyślam się ma on dość zdrowy skład jeśli jest tym co myślę.
Trzeba przyznać, że efekt wizualny potrawy robi pozytywne wrażenie i zachęca do konsumpcji.