Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidoram
Łosoś sous-vide podany z musem z bobu i czarnym makaronem i sałatką z rukoli z ananasem i suszonymi pomidorami to danie jedyne w swoim rodzaju. Spróbujcie ten przepis, a zawiedziecie się!
Przepis autorstwa szefa kuchni „Strefa Restauracja & Bar” – z Warszawy
Przepis na 4 osoby.
Składniki
- Łosoś filet 800 g
- pieprz kolorowy – do smaku
- cytryna 100 g
- limonka 100 g
- bób mrożony 500 g
- cebula 200 g
- bulion mięsny 100 g
- makaron czarny 360
- sól do smaku
- pieprz czarny wg uznania
- garść rukoli
- suszone pomidory 100 g
- ananas świeże – 200 g
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente. Rybę oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Łososia marynujemy w pieprzu kolorowym, soli, zamykamy próżniowo i gotujemy w 52,5 stopni C przez 25 minut.
Mus z bobu: Bób gotujemy w wodzie do miękkości, schładzamy i obieramy ze skóry, miksujemy w termomiksie dodając bulion i doprawiając do smaku solą, pieprzem i limonką. Ananasa obrać pokroić i usmażyć z dodatkiem suszonych pomidorów, pod koniec smażenia dodać rukolę
„Strefa Restauracja & Bar” w Warszawie (skąd pochodzi powyższy przepis), to miejsce, gdzie mamy możliwość skosztowania najlepszych skarbów morza.