Łosoś na wigilii – idealny przepis na świąteczny stół

Spis treści:

Łosoś na wigilię to bardzo chętnie serwowane danie w wielu domach. Jest to ryba nie tylko efektowna, ale także bardzo smaczna, lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Warto wspomnieć o wartościach odżywczych łososia, które wykazują prozdrowotny wpływ na zdrowie. Łosoś na wigilię – przepis, który zrobią wrażenie na Twoich gościach.

Łosoś na wigilii - idealny przepis na świąteczny stół

Łosoś na wigilię – jak go podać?

Kolacja wigilijna w polskich domach niezmiennie zachowuje swój postny charakter. Na stołach rządzą dania rybne oraz potrawy wegetariańskie takie jak kapusta z grzybami, postne pierogi, czy sałatka warzywna. Z ryb serwuje się smażonego karpia, śledzie w oleju lub śmietanie, coraz częściej pojawia się łosoś, ale z pewnością warto w pełni wykorzystać cały jego potencjał. 

Pomysłów z łososiem na wigilię w roli głównej może być wiele. Jest to ryba, która bardzo dobrze wygląda w tradycyjnej formie pieczonego płata lub grillowanych dzwonków, a zyskuje oryginalność w zestawieniu z różnymi dodatkami i sosami. Doskonałą odsłoną łososia na wigilię będzie tatar, czyli drobno pokrojona surowa ryba serwowana z posiekaną cebulą, ogórkiem kiszonym, kaparami, czy orientalnym marynowanym imbirem.

Gości z pewnością zaskoczy pyszna zupa rybna przygotowana na bazie łososia.

Ważna kwestia dla każdego początkującego szefa kuchni – łosoś to ryba, którą zawsze przygotujesz dobrze. Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wymyślnych przepisów, czy specjalnego traktowania przed obróbką termiczną. Łosoś na wigilię zawsze Ci się uda. 

Łosoś na wigilię – dlaczego jest zdrowy?

Łosoś to ryba nie tylko prosta w przygotowaniu, ale także bardzo zdrowa. W zestawieniu np. ze smażonym karpiem wypada również korzystnie z dietetycznego punktu widzenia. Serwując łososia na wigilię, zadbamy nie tylko o efektowne menu, ale także o zdrowie naszej rodziny i zaproszonych gości. 

Łosoś – co zawiera?

  • wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3;
  • pełnowartościowe białko;
  • witaminę A;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminę D;
  • witaminę E;
  • fosfor;
  • wapń;
  • magnez;
  • cynk;
  • selen;
  • potas;
  • żelazo.

Łosoś jest pozycją o bardzo dużym potencjale prozdrowotnym. Mimo tego, że jest rybą tłustą o stosunkowo wysokim ładunku energetycznym, to tłuszcze zawarte w łososiu powinny być obowiązkowym składnikiem naszej diety. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, przez co ich spożycie stanowi ważny element profilaktyki chorób układu krążenia. Spożycie łososia będzie wpływać na zmniejszenie ryzyka powstawania miażdżycy naczyń krwionośnych, czy występowania incydentów kardiologicznych takich jak zawał mięśnia sercowego, czy udar. 

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA są kluczowe dla prawidłowego rozwoju ciąży, dlatego przyszłe mamy powinny wprowadzić tłuste ryby morskie do swojej diety. Dodatkowo łosoś zawiera witaminę E, zwaną witaminą młodości i płodności ze względu na silne działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe. Obecność minerałów, w tym fosforu, magnezu, wapnia z udziałem witaminy D będzie korzystnie wpływać na funkcjonowanie układu kostnego i mocne zęby. 

Łosoś na wigilię w sosie limonkowo-kokosowym – sprawdzony przepis

Łosoś na wigilię może być podany w tradycyjnej wersji, czyli oprószony solą i pieprzem, upieczony w piekarniku, przed podaniem skropiony cytryną. Jednak nasz przepis zaprezentuje łososia na wigilię w innej odsłonie, która z pewnością wprowadzi urozmaicenie do świątecznego menu. 

Składniki

Do przygotowania potrawy na 4-6 porcji potrzebne będzie:

  •  600 gram filetu z łososia;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek;
  • 200 ml mleczka kokosowego;
  • 3 ząbki posiekanego czosnku;
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 3 łyżki soku z limonki;
  • starta skórka z limonki (wcześniej limonkę wyparzyć);
  • 1 papryczka chili;
  • pęczek świeżej kolendry.

Sposób przygotowania

  1. Poporcjowany filet z łososia podsmażyć krótko na patelni na oliwie z dodatkiem czosnku i imbiru.
  2. Podsmażonego łososia zdjąć z patelni.
  3. Na patelnię wlać mleczko kokosowe, dodać sos rybny, sok z limonki, startą skórkę i papryczkę chili i zagotować. 
  4. Do przygotowanego sosu na bazie mleka kokosowego dodać wcześniej podsmażonego łososia i wszystko razem podgotować około 5 minut. 
  5. Wyłożyć danie na półmisek i udekorować kolendrą. 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (72 głosów, średnia: 4,71 z 5)
loading... zapisuję głos...