Redakcja, 1 sierpnia 2020
Łosoś z grilla w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze
Składniki na danie: Łosoś z grilla w cukinii z oscypkiem w łagodnej glazurze
- 600 g fileta z łososia bez skóry
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 1 sztuka cukinii
- kilka gałązek pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Łososia pokrój w kwadraty 6×6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
- Przygotuj glazurę – w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup Hellmann’s i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
- W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
- Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
- Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowanych oliwą i oprószonych pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.