Lody z arbuza i inne pomysły na FIT chłodzące przysmaki, gdy żar leje się z nieba. 4 przepisy na lody!

Pogoda nie odpuszcza, a ty masz już powoli dosyć lodów z pobliskiej budki? Zrób orzeźwiający deser po swojemu! I, co najważniejsze – bez nadprogramowych kalorii. Dziś proponujemy lody z arbuza i kilka innych specjałów. 4 przepisy na lody!

Lody z arbuza to prawdziwy hit ostatnich iście letnich dni. Jak dobrze wiemy arbuz, a zwłaszcza schłodzony – sam z siebie ma moc orzeźwienia, a w wydaniu lodowym – docenimy ją podwójnie. Podpowiadamy jak przygotować takie cuda na patyku. Bez obaw – to prostsze niż myślisz. I co więcej, to przekąska właściwie pozbawiona kalorii, dlatego tym bardziej powinnaś wybrać ją zamiast sklepowych przysmaków z lodówki. A gdy będziesz chciała zrobić sobie przerwę od arbuzowych lodów, mamy inne pomysły na chłodzące przysmaki, które z pewnością również przypadną ci do gustu.

Lody z arbuza i inne pomysły na FIT chłodzące przysmaki, gdy żar leje się z nieba. 4 przepisy na lody!

 

1) Oto przepis na arbuzowe lody na patyku:

Arbuzowe lody na patyku mają kalorii tyle… co arbuz i potrafią pokonać nawet największe pragnienie. To doskonały wybór na najbliższe ciepłe miesiące, aby w myśl zdrowia i smaku poradzić sobie z upałem. Przygotowanie lodów zajmie ci co najmniej kilka minut. Dalszym etapem zajmie się już zamrażarka.

 

Składniki (na 5-6 lodów):

– 250 g arbuza w kawałkach

– 50 ml wody

– sok wyciśnięty z połowy limonki

– opcjonalnie łyżka miodu

 

Wykonanie:

Blendujemy arbuza w kawałkach, oczyszczonego z pestek i wlewamy do niego wodę i sok wyciśnięty z połowy limonki. Miłośnicy przesadnych słodkości mogą zmiskować z całością również łyżkę miodu. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, rozlewamy ją do naszych foremek (można kupić gotowe pojemniczki na lody lub użyć np. opakowań po „danonkach”. Wstawiamy na 1,5 godz. do zamrażarki, wyciągamy i wtykamy patyczki, a następnie pozostawiamy w zamrażarce jeszcze na 5 godzin. I gotowe!

 

 2) Jeszcze prostsze – domowe lody bananowe

Składniki ( na 3 miseczki)

– 3 banany

– 2 łyżki masła orzechowego

– nektarynka

 

Wykonanie:

Pokrój banany w kostkę i włóż do zamrażarki na 4-5 godzin (powinny być dobrze zamarznięte). Później bananową zmarzlinę blendujemy z masłem orzechowym i przekładamy do miseczek. Ozdabiamy pokrojoną w kosteczkę nektarynką.

 

3) Miodowy sorbet cytrynowy

Składniki ( na 304 porcje lodów):

– 3 łyżki miodu

– 200 ml wody

– 4 cytryny

 

Wykonanie:

W garnku gotujesz miód ze startą skórką z cytryny – aż całkiem się rozpuści (niestety stracimy miodowe właściwości, na rzecz usunięcia wszelkich grudek). Później dodajemy do syropu sok wyciśnięty z cytryn. Pozostawiamy do ostygnięcia, by potem zamrozić wszystko w większej miseczce. Co 40 minut wyjmuj całość z zamrażalnika i zamieszaj. Gdy nie będzie to już możliwe – lody będą gotowe!

4) Lody z… zielonego ogórka

Składniki:

– 2 średnie ogórki gruntowe

– sok wyciśnięty z 3/4 cytryny

– 5 listków mięty

– łyżka miodu

– 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

 

Wykonanie:

Umyte ogórki, bez obierania ze skórki kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naczynia, w którym będą powstawały lody. Dodajemy do nich wodę, wyciśniętą cytrynę i miód. Całość miksujemy i wkładamy do zamrażalnika. Po około 40 minutach mieszamy, a po kolejnych 40 przekładamy tężejące lody do foremek i wsadzamy w nie patyczki. Lody powinny się chłodzić jeszcze ok. 4 godziny.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (214 głosów, średnia: 4,43 z 5)
zapisuję głos...