Lody smażone. Przepisy na zaskakujący deser!
Zimna słodycz zamknięta w gorącej, chrupiącej skorupce… Lody smażone to zaskakujący deser, który od jakiegoś czasu zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Jak zrobić nietypową słodycz? Podpowiadamy!
Lody smażone to świetny deser na letnie imprezy. Zaserwuj go na domowej prywatce, a z pewnością zachwycisz gości! Jak przygotować lody w skorupce? Co do nich dodać? Sprawdź i wypróbuj nasze przepisy!
Lody smażone: co to jest?
Deser to mocno zmrożone kulki lodów, które zanurza się w świeżym jajku, a następnie obtacza na przykład w płatkach owsianych lub kukurydzianych, pokruszonych herbatnikach czy ciastkach.
Później słodkości szybko smaży się na oleju w wysokiej temperaturze. Ew. można też obtoczyć zmrożony deser w zrumienionej na patelni posypce. Gotowe smażone lody można dodatkowo udekorować, np. bitą śmietaną, odrobiną miodu, syropu czekoladowego, owocami czy cynamonem. Następnie należy je od razu zjeść.
Lody smażone: przepisy
Lody smażone to popularny deser w Chinach i Meksyku. W Azji najczęściej przyrządza się słodkości o smaku waniliowym lub zielonej herbaty. Wyróżnikiem meksykańskiej wersji deseru są natomiast płatki kukurydziane. Sekret udanych smażonych lodów tkwi w prawidłowym wypośrodkowaniu temperatur. Gałki powinny być dokładnie zmrożone, a olej do smażenia najlepiej by miał bardzo wysoką temperaturę. Jak je przygotować? Oto kilka przepisów!
Smażone lody w panierce migdałowej
Składniki: 4 gałki lodów śmietankowych, 2 szklanki mieszanki wiórków kokosowych, posiekanych migdałów, pokruszonych herbatników, 2 łyżeczki syropu klonowego, 2 jajka, 2 łyżki cukru, olej do smażenia, polewa czekoladowa
Przygotowanie: Gałki formujemy w kule, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. W misce mieszamy posypkę. Oblepiamy lody mieszanką, mrozimy przez 1 godzinę. Jajko rozbełtamy, ubijamy z cukrem. Moczymy lody w jajku, następnie jeszcze raz w panierce. Mrozimy 2 godziny. Rozgrzewamy w rondelku olej. Gałki w panierce smażymy osobno, po kilka sekund, aż panierka będzie złota. Podajemy natychmiast z polewą czekoladową.
Lody smażone z musem z sezonowych owoców
Składniki: opakowanie lodów waniliowych, 2 jajka, olej do smażenia, 300 g ciastek owsianych, 200 g malin, 200 g borówek, 200 g truskawek, cukier z wanilią, szczypta soli
Przygotowanie: Ciastka kruszymy bardzo drobno. Z lodów formujemy kulki i każdą dokładnie obtaczamy w panierce. Odkładamy lody do zamrażalnika na około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy mus. Owoce z dodatkiem cukru miksujemy blenderem. Lody wyjmujemy z zamrażalnika, obtaczamy w roztrzepanych jajkach z 2 łyżeczkami cukru i szczyptą soli, a następnie znów panierujemy w ciastkach. Smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez chwilę, by panierka się zarumieniła. Podajemy z dodatkiem musu owocowego.
Chińskie lody smażone
Składniki: 4 gałki dobrze zamrożonych lodów waniliowych, 2 świeże, rozbełtane jajka, 50 g rozkruszonych płatków śniadaniowych, olej do smażenia
Przygotowanie: Łyżką do lodów formujemy 4 okrągłe gałki, przekładamy je na talerzyk i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut, by się dobrze zmroziły. Po 15 minutach wyciągamy kulki lodów i obtaczamy je rozbełtanym jajkiem, wkładamy na kolejne 20 minut do zamrażalnika. Po upływie tego czasu smarujemy gałki kolejną warstwą jajka i znów wkładamy do zamrażalnika. W międzyczasie na głębokiej patelni rozgrzewamy olej do smażenia. Wyciągamy lody, szybko obtaczamy je w płatkach i gałka po gałce zanurzamy na 10 sekund w oleju. Podajemy zaraz po przygotowaniu.