Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Jeszcze niedawno instagramowe konta najaktywniejszych trendsetterów były pełne tęczowych koktajli, bajgli, babeczek i kaw, nawiązujących do motywu jednorożca. Wielobarwne przysmaki, które tak świetnie prezentowały się na zdjęciach rzadko jednak mogły się poszczycić równie przyjemnym dla ciała składem. Były za to przesycone sztucznymi barwnikami i słodzikami, które od samego patrzenia wywoływały w odbiorcach wrażenie „przesłodzenia”. Tego lata kulinarna moda wykonała jednak obrót o 180 stopni i oto na stołach  oraz – rzecz jasna – zdjęciach internautów zagościły o wiele mniej fotogeniczne, ale za to zdrowe potrawy. Poznajcie czarne jedzenie w trzech odsłonach – lodowej, kawowej i koktajlowej!

czarne jedzenie

Kolaż własny redakcji; źródło zdjęć: www.pinterest.com. Odniesienia do konkretnych profili są osadzone w tekście

Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Polecamy również: Superfoods 2017 – poznaj nadchodzące kulinarne hity!

 

Czarne lody

 

 

 

 

Czarne lody to kulinarny hit stworzony przez nowojorską lodziarnię Morgenstern Finest Ice Cream. Ich czarna barwa nie jest efektem mrocznych kucharskich działań, a naturalną konsekwencją użycia organicznego kokosowego popiołu. Powstaje on ze zwęglonej łupiny orzecha kokosowego i jest aktywowanym węglem, w związku z czym wykazuje silne właściwości detoksykujące. Bazę z popiołu uzupełnia mleczko kokosowe i zmielone wiórki kokosa przez co smak tych lodów jest naprawdę uzależniający! 

Wykorzystanie leczniczych właściwości węgla nie jest oczywiście żadną nowością – medycyna od stuleci stosuje go w leczeniu zatruć pokarmowych. Wzrastające zainteresowanie organicznymi substancjami, które można z powodzeniem wykorzystywać zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni odświeżyło jednak pamięć o tym minerale i odczarowało nasz instynktowny lęk wynikający z jego koloru, a co za tym idzie, poszerzyło wiążące się z nim możliwości.

Lody powoli pojawiają się już w polskich rzemieślniczych lodziarniach, a czarny dodatek opanował także same lodowe rożki!

 

Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Zajrzyj także: Owocowo-warzywna rewolucja – 5 koktajli, którym się nie oprzesz!

 

Czarne latte

 

 

Czarne latte, podobnie jak lody, zawdzięcza swą barwę dodatkowi węgla aktywowanego. Do kawy można dodać neutralny w smaku sproszkowany węgiel, pochodzący np. ze specjalnych aptecznych kapsułek. Dodatek naturalnego popiołu kokosowego nadaje jednak kawie niezwykły tropikalny posmak, przez co ten rodzaj węgla jest dużo bardziej pożądanym składnikiem.

Podobnie jak lody, czarne latte okazało się doskonałym sposobem na połączenie przyjemnego z pożytecznym. Łączy popołudniową dawkę kofeiny z naturalnym detoksem, dlatego jest coraz chętniej serwowane w kawiarniach w Wielkiej Brytanii czy Australii. Co ciekawe, wbrew obawom kawoszy, czarna kawa wcale nie zabarwia zębów. Wręcz przeciwnie – wzmaga efekt wybielający! Jeżeli uważnie sprawdzicie skład różnych wybielających past, przekonacie się, że nie ma w tym nic zaskakującego, węgiel jest wszak często stosowany jako aktywny dodatek wybielający.

Lody, latte i koktajl w kolorze smoły? Nadeszła moda na czarne jedzenie!

Może zainteresuje Cię także: Dieta antyrakowa – co jeść aby uniknąć nowotworu?

 

Czarny drink

 

 

 

Dodatkiem, który doskonale zwieńczy obiad wybrany z czarnego menu (pamiętajmy, że wśród rozmaitych kulinarnych wariacji znajdziemy już także czarne gofry, czarne hot dogi czy czarny chleb) jest oszałamiająco pyszny czarny drink. W menu nowoczesnych koktajlbarów na całym świecie widnieją smoliste drinki skomponowane z przeróżnych alkoholi i dodatków. Dużą popularnością cieszy się infuzowana węglem tequila, chętnie łączona np. z likierem z czarnego bzu, limonką i szkocką whisky. Do bardziej oryginalnych połączeń należy zaś choćby drink z wódki i buraczanego soku, miodu i limonki oraz galaktyczny drink złożony z wódki, soku wiśniowego i pomarańczowego, a także – koniecznie – jadalnego brokatu, który sprawi, że poczujemy się, jakbyśmy właśnie spędzały wieczór w księżycowym pubie!

 

 

Co sądzicie o trendzie na czarne jedzenie i związanych z nim właściwościach zdrowotnych? Czy spróbowałybyście czarnych lodów, czarnego latte lub międzygalaktycznego drinka? Nie zapomnijcie zostawić komentarza!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (110 głosów, średnia: 4,72 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Hidari11  20 czerwca 2017 05:57

    Jestem ciekawa, jak to wszystko smakuje, szczególnie czarne lody mi się podobają wizualnie, a ich smak musi być równie unikatowy.

    Odpowiedz
  2. martucha180  20 czerwca 2017 08:38

    Ja też

    Odpowiedz
  3. xtina120  20 czerwca 2017 09:08

    Czarne lody wyglądają super…..ciekawe gdzie takie można kupić 😉

    Odpowiedz
    • Joanna007  20 czerwca 2017 21:48

      Ja chętnie napiłabym się takiej tequili a w szczególności tego ostatniego drinka bym spróbowała 😀

      Odpowiedz
      • Jaworka  23 czerwca 2017 12:08

        haha Joanna ja również chętnie bym je wypróbowała

        Odpowiedz
  4. Aldona81  20 czerwca 2017 10:02

    Dla mnie wizualnie mało apetyczne.

    Odpowiedz
  5. Kathe  20 czerwca 2017 14:18

    Kojarzę smak węgla aktywowanego, sądzę że mogłoby to być smaczne, gorzej byłoby gdyby smak i barwa pochodziły z lukrecji 😉 Jednak kolor ten mnie nie zachęca do jedzenia, wolę coś bardziej barwnego 🙂

    Odpowiedz
  6. Emotikonka  20 czerwca 2017 15:57

    Wygląda całkiem ciekawie 🙂

    Odpowiedz
  7. kasia87g  20 czerwca 2017 20:56

    nie dla mnie, bardziej jako sztuka niż jedzenie

    Odpowiedz
  8. martus2833  21 czerwca 2017 10:05

    Moim zdaniem: zupełnie nieapetyczne.

    Odpowiedz
  9. efffciaa  21 czerwca 2017 14:24

    Dla mnie wygląda to ohydnie , jakoś czarny kolor od jedzenia mnie odrzuca zupełnie . Jest jeszcze jedna kwestia – pewnie sporo barwników stosują do czarnego jedzenia , więc ząbki po takim daniu też muszą mieć ciekawy kolor …

    Odpowiedz
  10. agata20  21 czerwca 2017 16:12

    Zdecydowane NIE dla czarnych lodów.

    Odpowiedz
  11. Uśmiechnij się :)  21 czerwca 2017 21:50

    Czarny to mój kolor, mogłabym się żywić czarnym jedzeniem do końca życia 😉 A tak poważnie, to fajnie to wygląda, chętnie spróbuję takich czarnych propozycji 😉 Może i sama coś takiego upichcę.

    Odpowiedz
  12. ewka  22 czerwca 2017 08:19

    raczej bym nie spróbowała, nie wygląda to apetycznie

    Odpowiedz
  13. Klaudiaa  22 czerwca 2017 09:38

    Jak dla mnie wyglądają pięknie 🙂

    Odpowiedz
  14. Anett13  22 czerwca 2017 11:21

    lubie bardzo czarny kolor, szczególnie w ubraniach, ale jakos czarne jedzenie nie bardzo mnie zachwyciło. spróbowalabym z ciekawosciu czy kolor wpływa na smak, ale fanka pewnie bym nie została

    Odpowiedz
  15. Magrabka31  23 czerwca 2017 19:19

    Uważam,że to fajny i pożyteczny trend.Stosuję węgiel w kosmetyce,więc idąc tą drogą również chętnie spróbowałabym tych wszystkich czarnych pyszności.

    Odpowiedz
  16. lilka  15 lipca 2017 14:04

    smakuje jak migdaly… fajny hicior jak dla mnie zawsze to jakas odskocznia od tradycyjnych kolorowych lodow a kolor czarny tez uwielbiam…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.