Lisa Lillian: Chrupiąca biała pizza
Przepis na danie: chrupiąca biała pizza
wg Lisa Lillian z programu „Głodna dziewczyna”
Składniki:
- 1 duża, tortilla w rozmiarze burrito, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika
- 75g odtłuszczonego sera ricotta
- 1 łyżka stołowa posiekanej mozzarelli z chudego mleka
- 1/2 cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
- 1/4 łyżeczka proszku czosnkowego
- 4 cienkich plasterków pomidora śliwkowego
- 4 świeże liście bazylii, plus jeszcze kilka do dekoracji przed podaniem
- Starty ser Parmezan
- Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej do smażenia w sprayu w razie potrzeby
Jak przyrządzić pizzę
Podgrzej piekarnik do 190°C.
Połóż tortillę na papier do pieczenia uprzednio spryskany olejem w sprayu. Piecz w piekarniku aż stanie się lekko chrupiąca, 3 do 5 minut z każdej strony. Nie wyłączaj piekarnika.
W małej misce, zmieszaj ser ricotta z serem mozzarella. Odstaw na bok.
Na średni ogień wstaw patelnię uprzednio spryskaną olejem w sprayu. Dodaj cebulę i równomiernie mieszając smaż przez około 5 do 6 minut, aż zbrązowieje.
Natychmiast wymieszaj cebulę z serami. Dodaj proszku czosnkowego, 1/8 łyżeczki soli oraz czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
Równomiernie rozprowadź mieszankę cebuli i serów po wierzchu tortilli. Pokryj plastrami pomidora oraz liśćmi bazylii. Do smaku przypraw solą.
Ponownie wstaw pizzę do piekarnika i piecz około 5 minut. Nożem do pizzy potnij na kawałki. Udekoruj parmezanem. Pizza dla jednej osoby!
Wartość odżywcza: 200 kalorii, 3.25g tłuszczu, 930mg sodu, 33g węglowodanów, 7g błonnika, 7g cukrów, 17g białka
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Lisa Lillian można znaleźć w programie „„Głodna dziewczyna”, który jest emitowany na Polsat Food Network.