Lisa Lillian: Chrupiąca biała pizza

Przepis na danie: chrupiąca biała pizza

wg Lisa Lillian z programu „Głodna dziewczyna”

chrupiaca-pizza

Składniki:

  • 1 duża, tortilla w rozmiarze burrito, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej zawartości błonnika
  • 75g odtłuszczonego sera ricotta
  • 1 łyżka stołowa posiekanej mozzarelli z chudego mleka
  • 1/2 cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczka proszku czosnkowego
  • 4 cienkich plasterków pomidora śliwkowego
  • 4 świeże liście bazylii, plus jeszcze kilka do dekoracji przed podaniem
  • Starty ser Parmezan
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej do smażenia w sprayu w razie potrzeby

Jak przyrządzić pizzę

Podgrzej piekarnik do 190°C.

Połóż tortillę  na papier do pieczenia uprzednio spryskany olejem w sprayu. Piecz w piekarniku aż stanie się lekko chrupiąca, 3 do 5 minut z każdej strony. Nie wyłączaj piekarnika.

W małej misce, zmieszaj ser ricotta z serem mozzarella. Odstaw na bok.

Na średni ogień wstaw patelnię uprzednio spryskaną olejem w sprayu. Dodaj cebulę i równomiernie mieszając smaż przez około 5 do 6 minut, aż zbrązowieje.

Natychmiast wymieszaj cebulę z serami. Dodaj proszku czosnkowego, 1/8 łyżeczki soli oraz czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.

Równomiernie rozprowadź mieszankę cebuli i serów po wierzchu tortilli. Pokryj plastrami pomidora oraz liśćmi bazylii. Do smaku przypraw solą.

Ponownie wstaw pizzę do piekarnika i piecz około 5 minut. Nożem do pizzy potnij na kawałki. Udekoruj parmezanem. Pizza dla jednej osoby!

Wartość odżywcza: 200 kalorii, 3.25g tłuszczu, 930mg sodu, 33g węglowodanów, 7g błonnika, 7g cukrów, 17g białka

Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Lisa Lillian można znaleźć w  programie „„Głodna dziewczyna”, który jest emitowany na Polsat Food Network.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (193 głosów, średnia: 4,48 z 5)
loading... zapisuję głos...