Letnie smaki zimową porą – czyli makaronowa sałatka ze szparagami

Trochę lata na początek zimy? Nic prostszego. Wystarczy, że na drugie śniadania podczas zimowego dnia w pracy zjemy pyszną i pożywną sałatkę „Fusilli  ze szparagami”.

Makaron ze szparagami

 

Składniki na danie – makaronowa sałatka ze szparagami:

  • Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
  • Szparagi – 15 szt.
  • Szynka parmeńska – 4 plastry
  • Ser do posypania
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny pół łyżki
  • Sok z cytryny pół łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

W pierwszej kolejności gotujemy al. dente Międzybrodzki Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (164 głosów, średnia: 4,55 z 5)
zapisuję głos...