Letnie smaki zimową porą – czyli makaronowa sałatka ze szparagami
Trochę lata na początek zimy? Nic prostszego. Wystarczy, że na drugie śniadania podczas zimowego dnia w pracy zjemy pyszną i pożywną sałatkę „Fusilli ze szparagami”.
Składniki na danie – makaronowa sałatka ze szparagami:
- Międzybrodzki Makaron Świderki – 250g
- Szparagi – 15 szt.
- Szynka parmeńska – 4 plastry
- Ser do posypania
- Oliwa z oliwek 1 łyżka
- Ocet balsamiczny pół łyżki
- Sok z cytryny pół łyżeczki
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy al. dente Międzybrodzki Makaron świderki. Szparagi należy delikatnie podgotować na parze, a szynkę pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni. Makaron łączymy razem ze szparagami oraz szynką. Na zakończenie musimy wymieszać ocet balsamiczny, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy przygotowanym sosem. Na gotowe danie sypiemy starty ser i gotowe.