Letnie przetwory: Chutney z suszoną miechunką

Bakalland_Przepis

Chutney z suszoną miechunką to wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny z dobrze wyczuwalną ostrą nutą dodatek do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs.

Składniki na: Chutney z suszoną miechunką

  • 1 czerwona cebula
  • 120 g Złotych owoców Bakalland
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney zostawiamy do wychłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  15 czerwca 2016 11:07

    Chutney pierwsze czytam, nawet nie wiem co to jest, trzeba wygooglować 😀

    Odpowiedz
    • Aneta  16 czerwca 2016 11:42

      Ja mam to samo 😀

      Odpowiedz
  2. MelaNika  15 czerwca 2016 11:09

    Bardzo mnie ciekawi smak 🙂

    Odpowiedz
  3. luna341  15 czerwca 2016 15:05

    Miechunka sama w sobie jest kwaśna więc dodawanie do przepisu soku z cytryny uważam za zbędne.No ale mogę sie mylić,to tylko moje zdanie.Przepis na pewno wypróbuję

    Odpowiedz
    • luna341  16 czerwca 2016 19:18

      Miechunka to taki krzew ozdobny ,jego kwiaty przypominają malutkie czerwone papryczki. Na pewno nie raz widziałyście go w jesiennych kompozycjach kwiatowych. Owoce miechunki to taka mała czerwona kuleczka. Po zasuszeniu robi się żółta Owoc jest mięsisty i potwornie kwaśmy .

      Odpowiedz
  4. blogujemytestujemy  15 czerwca 2016 18:01

    Nigdy nie jadłam,baaa nawet nie słyszałam o takiej potrawie.Jestem ciekawa smaku

    Odpowiedz
  5. Jaworka  16 czerwca 2016 08:21

    Może być smaczne nigdy nie robiłam

    Odpowiedz
  6. Aneta  16 czerwca 2016 11:43

    A cóż to jest miechunka :O

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  16 czerwca 2016 20:00

    Nigdy nie przygotowywałam czegoś takiego, ale biorąc pod uwagę składniki to raczej nie byłabym oczarowana. Z letnich przetworów stawiam jedynie na musy jabłkowe lub z dodatkiem dyni.

    Odpowiedz
  8. Ania  7 sierpnia 2017 09:53

    Chutney kiedyś jadłam, ale gruszkowy z eterno. Był przepyszny! Warto czasem spróbować czegoś nowego:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany