Letnie przetwory: Chutney z suszoną miechunką

Bakalland_Przepis

fot. nadesłane Bakalland

Chutney z suszoną miechunką to wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny z dobrze wyczuwalną ostrą nutą dodatek do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs.

Składniki na: Chutney z suszoną miechunką

  • 1 czerwona cebula
  • 120 g Złotych owoców Bakalland
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka chili
  • pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

Sposób wykonania:

Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney zostawiamy do wychłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (288 głosów, średnia: 4,52 z 5)
zapisuję głos...