Letnie przetwory: Chutney z suszoną miechunką
Chutney z suszoną miechunką to wyrazisty w smaku, słodko-kwaśny z dobrze wyczuwalną ostrą nutą dodatek do domowych pasztetów, serów lub pieczonych mięs.
Składniki na: Chutney z suszoną miechunką
- 1 czerwona cebula
- 120 g Złotych owoców Bakalland
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka chili
- pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Złote owoce wkładamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, do momentu aż zmiękną. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Kiedy cebula zeszkli się dodajemy miękkie Złote owoce (razem z wodą, w której się gotowały), imbir, chili i ocet balsamiczny. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż połączą się i utworzy się z nich gęsta konfitura. W czasie duszenia jeśli widzimy taką potrzebę, możemy podlać składniki wodą lub doprawić do smaku sokiem z cytryny. Gotowy chutney zostawiamy do wychłodzenia. Podajemy jako dodatek do pasztetów, serów i mięs.