Letnie nalewki. Najsmaczniejsze przepisy!

Lato jest pełne smaków, zapachów i barw. Jak je zatrzymać na dłużej? Najlepiej dzięki wakacyjnym nalewkom! Oto kilka przepisów!

Letnie nalewki to świetny pomysł na zatrzymanie na dłużej smaków i aromatów wakacji. Nie tylko są wyśmienite, ale też pełne słodyczy oraz witamin, które przydają się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Za kilka miesięcy będą skutecznym i naturalnym lekiem na przeziębienie lub inne dolegliwości!

Letnie nalewki

pixabay.com

Nalewka z bursztynu. Dlaczego warto pić i nosić bursztyn

Nalewka z bursztynu. Dlaczego warto pić i nosić bursztyn

Niezwykła moc bursztynu popularna jest od wieków a nalewka z bursztynu  znana  jest jako domowe lekarstwo na infekcje i przeziębienia. Już Kleopatra paliła piękny kamień jako kadzidło, średniowieczni zakonnicy polecali go na bóle brzucha, a […]

Letnie nalewki: polski specjał

Mimo, że owocowy alkohol znany jest od czasów starożytnych, nalewka to typowo polska specjalność. W dawnych czasach uginały się od nich półki w piwnicach. W każdym domu sarmaty musiało być co najmniej kilka butelek lub gąsiorów z różnorodnymi trunkami. Najczęściej wśród nich znajdowały się wiśniówka, orzechówka i malinówka. Nasi przodkowie najlepsze receptury trzymali w ścisłej tajemnicy. Podobno tak lubili nalewki, że nawet menu biesiad musiało być dopasowane do aromatycznych trunków. Zwyczaj robienia nalewek z czasem nieco się zatarł, ale wiele regionów Polski ma swoje smakowite specjalności. 

Póki lato trwa, koniecznie zróbcie ten owocowy alkohol! Na pewno przyda się podczas długich, zimnych wieczorów! Nalewki nie tylko świetnie smakują, ale mają też szereg właściwości prozdrowotnych. Nalewka orzechowa pobudza wydzielanie soków trawiennych; z wiśni – relaksuje i pozytywnie wpływa na układ krążenia; pigwowa wzmacnia odporność; aroniowa korzystnie wpływa na cholesterol, zapobiega powstawaniu żylaków; śliwkowa reguluje trawienie i dobrze wpływa na układ nerwowy; z czerwonej porzeczki – działa wzmacniająco; agrestowa – przeciwgorączkowo; morelowa przydaje się w leczeniu anemii i chorób serca;  jagodowa – łagodzi stany zapalne żołądka; a malinowa działa przeciwkaszlowo i przeciwgorączkowo.

Letnie nalewki

pixabay.com

Letnie nalewki: przepisy

Nalewkę najlepiej zrobić z owoców i ziół, ale można podkreślić jej smak również liśćmi drzew oraz pestkami. Przyrządzenie trunku jest bardzo proste. Wystarczy spirytus lub czysta wódka, woda, bibuła filtracyjna oraz kilka ulubionych składników. Nalewka musi jednak leżakować.

Malinówka

Składniki: 1 kg malin, ½ l spirytusu, 200 ml wody źródlanej, 300 g cukru

Przygotowanie: Maliny przebrać, wsypać do słoja i zasypać cukrem. Odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. W tym czasie kilkakrotnie wstrząsać słojem. Gdy owoce puszczą sok, zalać je spirytusem wymieszanym z wodą. Odstawić na 7 dni. Na końcu nalewkę przecedzić przez gazę i przelać do butelek. Butelki zamknąć, odstawić na 4-6 miesięcy. Owoce przełożyć do słoiczków, lekko posypać cukrem. Podawać do deserów.

Agrestówka

Składniki: 1 kg agrestu, 1 l spirytusu, 50 g rodzynek, 0.30 kg cukru, skórka starta z 1 cytryny

Przygotowanie: Agrest obrać, rozgnieść, masę przelać do butli ze spirytusem. Dodać pozostałe składniki. Przykrytą butelkę odstawić na 6 miesięcy. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek.

Śliwówka

Składniki: 1.5 dojrzałych śliwek, 20 g pestek, 0.6 kg cukru, 1 l czystej wódki, 0.2 l rumu

Przygotowanie: Śliwki umyć, wydrylować. Włożyć razem z pestkami do gąsiora. Zalać wódką, wymieszać aż do rozpuszczenia cukru i trzymać naczynie przez 1 miesiąc w ciemnym, suchym pomieszczeniu. Później nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Gotowa po ok. 2 tygodniach.

Czereśniówka

Składniki: 3 kg czereśni, 0.5 kg cukru, 1 l wody, 1 l wódki

Przygotowanie: Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć do dużego słoja. Zasypać cukrem, zalać wodą i alkoholem. Odstawić na 3 tygodnie, co jakiś czas potrząsać. Później rozlać do butelek. Będzie gotowa po 6-7 tygodniach.

Porzeczkówka

Składniki: 900 g czerwonej porzeczki, 600 ml wódki, 300 ml spirytusu, laska wanilii, 500 g cukru, 100 g miodu akacjowego

Przygotowanie: Z porzeczek usunąć szypułki. Owoce włożyć do słoja z rozkrojoną laską wanilii. Zalać alkoholem. Odstawić na  miesiąc w ciepłe miejsce. Płyn przecedzić przez gazę. Przelać do butelek, owoce zasypać cukrem i miodem. Odstawić na 2 tygodnie. Odcisnąć. Syrop połączyć ze zlaną częścią nalewki. Przefiltrować, przelać do butelek. Odstawić na 6 miesięcy.

Rabarbarówka

Składniki: ½ rabarbaru, ¼ szklanki cukru, ½ l wódki

Przygotowanie: Rabarbar przełożyć do słoika i zasypać ¼ szklanki cukru. Pozostawić na 1 dzień, aż owoce puszczą sok. Dodać ½ litra wódki. Odstawić na 1-2 miesiące. Co jakiś czas potrząsać. Po tym czasie zlać do butelek.

Morelówka

Składniki: 2.5 kg dojrzałych moreli, 0.6 kg cukru, 1.5 l wódki, 0.4 rumu

Przygotowanie: Morele umyć, przekroić, usunąć pestki. Włożyć owoce do gąsiora. Dodać cukier, zalać wódką, rumem i zamknąć naczynie. Po 3-4 miesiącach trzymania gąsiora w ciepłym, ciemnym miejscu nalewkę przefiltrować i rozlać do butelek. Gotowa po miesiącu.

Nalewka laurowa i inne specyfiki na bazie liścia laurowego: przepisy

Nalewka laurowa i inne specyfiki na bazie liścia laurowego: przepisy

Przedstawiamy skuteczne domowe specyfiki naszych babć, które łagodzą objawy przeziębienia, grypy i innych dolegliwości! Te receptury są na wagę złota!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (77 głosów, średnia: 4,87 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  10 lipca 2018 13:17

    Pychota!

    Odpowiedz
  2. zdolnabestia  10 lipca 2018 16:18

    Polecam nalewkę z nieco zapomnianego już derenia.

    Odpowiedz
  3. Alluska12  11 lipca 2018 14:29

    Nalewkę pigwową bardzo polecam, wiśniowa też mi bardzo smakuje 🙂 natomiast nalewka agrestowa z całymi owocami w środku wygląda obłędnie 🙂

    Odpowiedz
    • ewalub  11 lipca 2018 19:17

      A piłaś kiedyś? Ja jeszcze nie. Moją ulubioną jest chyba wiśniowa.

      Odpowiedz
      • Alluska12  11 lipca 2018 19:21

        Agrestowej nigdy jeszcze nie piłam, ale muszę podrzucić mężowi żeby spróbował taką zrobić.

        Odpowiedz
      • Joanna007  13 lipca 2018 11:50

        Wiśniówka jest najlepsza, prawda 🙂 @linea czy próbowałaś już mojej nalewki brzoskwiniowej z karmelem? 🙂

        Odpowiedz
      • Joanna007  13 lipca 2018 11:55

        Wiśniówka jest najlepsza, prawda 🙂 Linea czy próbowałaś już mojej nalewki brzoskwiniowej z karmelem? 🙂

        Odpowiedz
        • ewalub  13 lipca 2018 11:58

          Ależ to musi być pyszne! Ja też chcę 🙂

          Odpowiedz
        • linea  13 lipca 2018 22:52

          O właśnie 🙂 piłam 🙂 Pyszna jest. Można się nią delektować. Joanna masz talent. Uwielbiam takkie nalewki 🙂

          Odpowiedz
          • Joanna007  18 lipca 2018 23:52

            Cieszę się że smakowało 😀 Ewa może kiedyś będę miała okazję i Cię poczęstować 🙂

  4. Wusia  11 lipca 2018 20:05

    Pigwówki nic nie przebije, choć ratafia, czyli nalewka z różnych owoców też nieźle smakuje.

    Odpowiedz
    • Joanna007  13 lipca 2018 11:57

      Pigwówki jeszcze nigdy nie piłam ale niejednokrotnie słyszałam że jest taka smaczna. Kiedyś chętnie podejmę się wezwania jej zrobienia 😉 Ponoć także jarzębinówka ma ciekawy smak.

      Odpowiedz
      • Jaworka  18 lipca 2018 15:59

        Joanna polecam zrobić pigwówkę jest pyszna, robiłam i piłam, ale wiśnióweczka tez smaczna. w tym roku spróbuję zrobić z aronii bo właśnie w ogrodzie dojrzewa

        Odpowiedz
        • Joanna007  18 lipca 2018 23:51

          O, to fajnie że możesz polecić. W tym roku pewnie nie, ale w przyszłości z pewnością zrobię. Aroniówkę piłam i była super. Przychodziłam do znajomych i mówiłam „polejcie mi aroniówki bo coś serce mnie boli” 😀

          Odpowiedz
          • Jaworka  22 lipca 2018 11:35

            Hehe Joanna dobry sposób na wypicie aroniówki, to ja jak sobie zrobię tej nalewki to też tak będę mówić że coś mnie serce zaczyna boleć. Obym tylko za bardzo się nie przyzwyczaiła, ale w zimowe długie wieczory będzie jak znalazł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany