4 orzeźwiające drinki alkoholowe na letnie imprezy
Z myślą o wakacyjnych przyjęciach Maciej Dąbrowski, barman z Zamku Topacz, przygotował kilka przepisów na pyszne, letnie drinki alkoholowe.
1. Bison frappe
Ten drink z pewnością przypadnie do gustu osobom, które cenią połączenie orzeźwiających smaków z aromatyczną przyprawą, jaką jest wyrazisty cynamon.
Składniki: świeża limonka, świeża mięta, 40ml żubrówki, sok jabłko-antonówka, cynamon, kruszony lód.
Przygotowanie: W szklance rozgniatamy limonki (3-4 cząstki) wraz z syropem cukrowym, dodajemy miętę, żubrówkę i kruszony lód, tak aby całość wypełniała ok. ¾ szklanki. Mieszamy wszystko łyżką. Dopełniamy szklankę lodem i dolewamy soku jabłko-antonówka. Dekorujemy świeżą gałązką mięty i cynamonem.
Zerknij także na inne drinki o letnim charakterze:
Tomato and Basil
To nietypowy drink, który łączy w sobie nuty warzywne z owocowymi. Idealna propozycja dla osób, które poszukują nowych, inspirujących smaków.
Składniki: pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, 40ml tequili, grejpfrut bitters, 30ml soku z limonki, 30ml syropu cukrowego, kruszony lód.
Przygotowanie: Do szklanki wkładamy 5-6 pomidorków koktajlowych, dodajemy syrop cukrowy, delikatnie rozgniatamy muddlerem pomidorki i bazylię (nie ucieramy ich na miazgę), dodajemy sok z cytryny i alkohol. Całość mieszamy. Dopełniamy szklankę lodem i dodajemy kilka kropel bittersa. Dekorujemy połówką pomidorka i odrobiną bazylii.
Brasiliana
Drink o gęstej konsystencji, który nie zawiera w sobie alkoholu. Ma tropikalny, rześki, mocno owocowy smak. Przypadnie do gustu osobom, które lubią słodkie propozycje.
Składniki: świeża mięta, świeży ananas (plaster ok. 2 cm grubości), 20ml syropu cukrowego, 20ml soku z cytryny, 80ml soku jabłkowego, kruszony lód.
Przygotowanie: Wszystkie składniki blendujemy razem z lodem i przelewamy do szklanki. Dekorujemy świeżą miętą.
Magia Topacz
To niezwykle aromatyczny i wyrazisty drink. Jego niezwykłość polega na dodaniu składnika, którym jest napar z czarnej, owocowej herbaty. Polecany dla osób, które preferują mocne smaki.
Składniki: 40ml żubrówki, 20ml soku z limonki, 20ml syropu cukrowego infuzowanego skórką z cytryny, 60ml mocnego naparu z czarnej, owocowej herbaty, kostki lodu.
Przygotowanie: Żubrówkę, syrop cukrowy oraz sok z limonki shakeujemy i przelewamy do szklanki pełnej lodu. Całość dopełniamy ostudzonym naparem z herbaty. Dekorujemy suszonymi owocami.
Szukasz coś bezalkoholowego? Oto przepisy na chłodzące napoje na bazie herbat: