Przepis na: Letnia sałatka z kaszy kuskus
Składniki na danie – Letnia sałatka z kaszy kuskus
- Kasza kuskus – 1 szklanka
- Ogórek zielony – 1 szt.
- Ser feta – 100g
- Orzechy włoskie
- Pietruszka – do ozdoby
Składniki dresingu:
- Olej rzepakowy – Quicker
- Cytryna
- Sól i pieprz
- Cukier
Wykonanie:
1. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).
2. Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
3. Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
4. W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego marki Quicker, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
4. Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
5. Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby.