Len mielony odtłuszczony – recepta na zdrowe odchudzanie

Niepozorne, małe ziarenka w których zaklęta jest wielka moc. Len mielony odtłuszczony wykazuje dobroczynne działanie nie tylko na zdrowie i urodę. Jest tani, łatwo dostępny, a przyrządzenie go do przysłowiowa „bułka z masłem”. Zatem jak jeść i pić len mielony?

Spis treści:

nasiona lnu

Len mielony odtłuszczony – jak działa na organizm?

Len mielony odtłuszczony docenią osoby walczące z nadprogramowymi kilogramami. Produkt ten nie tylko skutecznie oczyści jelita ze złogów, ale także pozwala szybciej osiągnąć uczucie sytości podczas spożywania posiłków i zmniejszyć apetyt, więc w efekcie zjemy mniej. W odróżnieniu od swojej podstawowej wersji jest także mniej kaloryczny i wykazuje mniejszą zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych w porównaniu do lnu pod postacią zierenek. Produkt ten działa kojąco i osłaniająco na błony śluzowe żołądka i dwunastnicy. Z tego względu jego spożywanie jest rekomendowane osobom zmagającym się z chorobą wrzodową. Regularne spożywanie lnu mielonego odtłuszczonego zaleca się także w leczeniu zaparć. Produkt ten dzięki wysokiej zawartości błonnika przyspiesza perystaltykę jelit i ułatwia trawienie. Poza tym wykazuje łagodne działanie na układ pokarmowy i obniża poziom cholesterolu. Jakby tego było mało ponoć ma także działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, a nawet… antynowotworowe! Wiele mówi się także o wpływie lnu mielonego na urodę. Podobno jego systematyczne spożywanie (minimum miesiąc) może znacząco poprawić kondycję włosów hamując ich wypadanie i jednocześnie stymulując odrost nowych. Dzięki zawartości kwasów omega-3 produkt korzystnie działa też na skórę dbając o jej prawidłowe nawilżenie i regenerację czy paznokcie sprawiając, że rosną szybciej i mniej się łamią. Len mielony ma także w swoim składzie kwas foliowy, witaminy A,B,C D i K oraz składniki mineralne takie jak żelazo, cynk, czy magnez. W sezonie jesienno-zimowym wspomaga więc naszą odporność do walki z przeziębieniami.

len mielony w posiłku

Len mielony odtłuszczony a siemię lniane – czy to to samo?

Wiele osób często stosuje to pojęcia naprzemiennie. Czy słusznie? Okazuje się, że len mielony i siemię lniane faktycznie jest tym samym produktem, jednak podanym w nieco innej formie. Len mielony odtłuszczony można z powodzenie znaleźć w sklepach spożywczych. Jest więc łatwo dostępny, mniej kaloryczny i do tego w sypkiej postaci, więc łatwo można go wkomponowywać w postaci suchej do posiłków. Siemię lniane natomiast jest pod postacią ziaren i kupuje się go w aptece. Wymaga zatem przetworzenia, żeby mógł znaleźć się w naszym menu.

len mielony w sałatce

Jak jeść i pić len mielony odtłuszczony?

Jak przygotować mieszankę?

Len mielony najlepiej pić ok. 2-3 razy dziennie. Czubatą łyżkę lnu należy zalać ok. ¾ szklanki ciepłej (nie wrzącej) wody, mieszać ok. 1 minuty i przykryć spodkiem. Po wystygnięciu mieszanki jest ona gotowa do spożycia.

Len mielony podczas posiłków – gdzie warto go dodać?

Jeśli ktoś nie jest zwolennikiem picia lnu mielonego w czystej formie, a chciałby skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości świetnym pomysłem jest włączenie go do swoich posiłków. Przy użyciu niewielkiej ilości wody można nim np. zagęszczać zupy czy sosy. Najlepiej dodać go do lekko wystygniętej potrawy, bo zbyt wysoka temperatura niszczy jego cenne właściwości. Ale to nie wszystko. Len mielony można zastosować także jako dodatek do mięsa przygotowując kotlety mielone. W tym przypadku świetnie spisze się on zarówno jako składnik dodany do masy, jak i pod postacią panierki. Co więcej, ten znakomity produkt można też dodawać do pożywnych ciasteczek z musli przygotowywanych w domu. Innym pomysłem jest wykorzystanie go jako posypki do deserów, ciast czy śniadaniowej owsianki. Równie dobrze sprawi się także jako dodatek do kanapkowej pasty czy jako składnik sałatek.

kotlety mielone z ziarnami

Pożywne koktajle z lnem

Wiele osób często wybiera płynną dietę jako metodę oczyszczania organizmu ze szkodliwych toksyn. Warzywno-owocowe soki występują wtedy w roli posiłków, które spożywa się w ciągu dnia. Dlatego podczas łączenia ich poszczególnych składników warto dodać do mieszanki także len mielony. Taki wartościowy składnik nie zmieni znacząco smaku koktajlu, a jedynie lekko go zagęści. Nic tylko pić na zdrowie!

pożywny koktajl

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (23 głosów, średnia: 4,83 z 5)
loading... zapisuję głos...