Lekki krem porowo-ziemniaczany z grzankami – bez śmietany

krem porowo-ziemniaczany

Fot_materiały_prasowe_Dan_Cake_Polonia

Składniki:

  • – por – 2 sztuki                                                      
  • – ziemniaki – 350 g                 
  • – marchewka – 50 g
  • – bulion warzywny – 1 litr
  • – czosnek – 1 ząbek
  • – cebula dymka – 1 sztuka
  • – olej rzepakowy – 2 łyżki
  • – sól i pieprz do smaku
  • – suszony tymianek – ½ łyżeczki
  • – gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki                          
  • – chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake
  • – oliwa z oliwek – 2 łyżki

 

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem.

Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor.

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (111 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Wusia  13 marca 2017 14:51

    Taki właśnie krem z porów uwielbiam i robię. Polecam

    Odpowiedz
  2. martucha180  13 marca 2017 15:52

    Niestety, nie lubię porów.

    Odpowiedz
  3. Melrose  13 marca 2017 18:38

    wygląda pysznie!

    Odpowiedz
  4. MelaNika  13 marca 2017 20:12

    Bardzo lubię takie zupy, muszę wypróbować ten przepis. Idealne połączenie smaków, na pewno posmakowałaby mojej rodzinie. Zrobię tylko grzanki po swojemu 🙂

    Odpowiedz
  5. Aromer0209  14 marca 2017 16:55

    Pysznie wygląda 🙂 koniecznie trzeba wypróbować

    Odpowiedz
  6. Jaworka  14 marca 2017 20:34

    A ja ostatnio przekonałam się do porów i po ugotowaniu ale nie rozgotowaniu nawet mi smakują więc i zupa z porów zapewne mi posmakuje i skuszę się na nią

    Odpowiedz
  7. Aneta  22 marca 2017 11:41

    Nie jestem pewna, czy to połączenie smaków przypadłoby mi do gustu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.